Není tu akce, kterou Centrum textilního tisku pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.lipy.cz

Expozice Centra textilního tisku v České Lípě vznikla v letech 2009 – 2011 a nabízí nejen seznámení s cennými historickými artefakty, ale i možnost aktivně se zapojit do tvůrčího procesu textilního tisku.  Historická expozice představuje dědictví kartounek na Českolipsku. Hlavním exponátem jsou nově zrestaurované vzorníky, které jsou doplněny o tiskařské formy i hotové výrobky.

Historie výroby a zpracování textilu sahá v České Lípě až do středověku. Již v roce 1382 je zde doložen cech tkalců, v Čechách nejstarší listině doložený.  Největšího rozmachu však výroba a zpracování textilu v České Lípě dosáhla, v období od konce 18. do poloviny století 19. kdy se Českolipsko stalo jedním z významných evropských center výroby textilu, zejména barvení a především kartounkářství  neboli potiskování.

První manufaktury na potiskování látek - kartounky vznikají v České Lípě v 80. letech 18. století (např. Richterova a Weidrichova). Kartounkářství se na Českolipsku výjimečně daří, v roce 1837 již na Českolipsku pracuje 20 větších kartounek z celkového počtu 60 v Čechách − Česká Lípa je po Praze druhým největším centrem potiskování textilu v tehdejším Rakouskouhersku.

V roce 1845 provozuje kartounkářský magnát Ignác Thume v České Lípě kartounku o 200 potiskovacích stolech, svého času největší v zemi. Ve druhé polovině 19. století však o Českolipské látky přestává být zájem a v roce 1873 vyhlašuje Thumeho kartounkářský gigant úpadek, poslední českolipská kartounka, Rosenthalova, však končí svůj provoz až v roce 1938.

Interaktivní expozice sestávající se z pěti okruhů přibližuje hravou formou aktuální techniky potiskování textilu a nabízí možnost si tyto technologie přímo vyzkoušet. Výběr technologií navazuje na tradiční tiskařské techniky, ale zároveň reflektuje i nejmodernější způsoby potisku textilu.  Pro nejmenší je připraveno jednoduché potiskování pomocí razítek a relaxační koutek s dřevěnými kostkami a stylovými omalovánkami. Součástí expozice je i videoprojekce prezentující  historické i současné potiskování textilu.

Foto: Zákupák, Public Domain


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Centrum textilního tisku a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Centrum textilního tisku: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!