Není tu akce, kterou Kolowratský zámek pořádá? Přidej ji

Kolowratský zámek, stojící na mírném svahu pod kostelem Nejsvětější Trojice, je impozantní barokní stavbou, která byla zbudována v druhé polovině 17. století ve městě Rychnov nad Kněžnou. Historie zámku sahá do doby, kdy v roce 1640 panství zakoupil Albrecht IV. Kolowrat Liebsteinský, a odráží bohatou historii a kulturní význam rodiny Kolowrat.

Po třicetileté válce, kdy město Rychnov nad Kněžnou značně zpustlo, bylo rozhodnuto o výstavbě nového zámku, který by lépe odpovídal reprezentativním potřebám rodu. Stavební práce na zámku začaly v roce 1676 podle návrhů neznámého architekta severoitalské školy, který navrhl čtyřkřídlý blok s arkádovým dvorem. Centrální osa zámku je orientována na druhé nádvoří, kde se nachází kašna s kolowratskou orlicí.

Významné stavební úpravy a rozšíření zámku realizoval v pozdějších letech Jan Blažej Santini Aichel, známý barokní architekt, který byl do Rychnova přizván hrabětem Norbertem Leopoldem. Santini nejen že upravil průčelí kostela Nejsvětější Trojice, ale také rozšířil zámecký komplex o jízdárnu a další objekty.

Rodina Kolowrat hrála důležitou roli ve správě a rozvoji Rychnovského panství až do druhé světové války. Po válce byl zámek zestátněn a později, v roce 1992, byl vrácen rodině Kolowrat podle restitučního zákona. Dnes je zámek přístupný veřejnosti a nabízí prohlídky, které reflektují jeho bohatou historii a architektonickou hodnotu.

Kolowratský zámek je nejen významnou historickou památkou, ale také místem, kde se prolíná rodová historie s národními dějinami, a to díky svému architektonickému a kulturnímu významu.

V současnosti je v zámku mimo jiné umístěna expozice Muzea a galerie Orlických hor. Je zde také veřejnosti přístupná zámecká obrazárna s kousky českého a světového malířství od poloviny 15. století. Zastoupena je i sbírka střelných zbraní z 18. století a původní stylový nábytek rodu Kolowratů.

Zámek je chráněn jako kulturní památka České republiky.

FOTO: Matěj Hromádka



Kolowratský zámek - program na duben


Štítky

Kolowratský zámek: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!