Není tu akce, kterou Muzeum umění Olomouc pořádá? Přidej ji

MUZEUM UMĚNÍ OLOMOUC (dříve Galerie výtvarného umění) bylo založeno 5. dubna 1951 jako součást Vlastivědného muzea v Olomouci. Po roce 1989 se osamostatnilo, nyní rozvíjí svoji veřejnou expoziční, výstavní, osvětovou) činnost ve třech budovách. Jeho zřizovatelem je Ministerstvo kultury České republiky.

Muzeum spravuje zhruba 85 000 sbírkových předmětů (z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky, fotografie, užitého umění a dokumentace architektury), takže je po této stránce třetí největší institucí svého druhu v českých zemích.

MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ slouží expozicím a krátkodobým výstavám výtvarné kultury převážně 20. a 21. století. Desetiletá adaptace jeho objektu probíhala od roku 1991. Od roku 2007 probíhají přípravy na transformaci této části Muzea umění na Středoevropské forum Olomouc.

ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým bylo založeno v roce 1998 jako první muzeum v České republice orientované k duchovní kultuře. Jeho součástí se stal románský palác moravských biskupů u baziliky sv. Václava na olomouckém Přemyslovském hradě. Od roku 1999 byla pro potřeby Arcidiecézního muzea rekonstruována severní část národní kulturní památky – někdejšího hradu – objekt kapitulního děkanství a jeho hospodářský dvůr. Areál byl veřejnosti zpřístupněn 1. června 2006.

ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM KROMĚŘÍŽ bylo (opět ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým) založeno 20. června 2007 jako detašované pracoviště na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Spravuje tamní zámecké sbírky (malířská, kresebná, grafická sbírka, kolekce mincí a medailí, hudební archiv, sbírka mobiliáře a knihovna) v celkovém počtu asi 105 000 exemplářů.

Vedle zpřístupněné obrazárny a historických knihoven připravilo Kabinet zahradní kultury, Kabinet hudby I. a Kabinet mincí a medailí I. Kroměřížský zámek byl v roce 1995 společně s oběma historickými zahradami prohlášen národní kulturní památkou a v roce 1998 zapsán na Listinu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Muzeum umění Olomouc a okolí - aktuální program a vstupenky

16led - 21dubcelý den

Elevace / Zdeněk Beran

Muzeum umění OlomoucVýstava

29úno - 19kvěcelý den

14bře - 2čercelý den

To či ono

Muzeum umění OlomoucVýstava

27čer - 31procelý den

Trienále SEFO 2024

Muzeum umění OlomoucVýstava

27čer - 5ledcelý den

Ghetto Střední Evropa

Muzeum umění OlomoucVýstava

16bře - 31procelý den

vytisknout

Štítky

Muzeum umění Olomouc: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!