Oblastní muzeum Louny

Louny, Pivovarská 43

Není tu akce, kterou Oblastní muzeum Louny pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyjan.base
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeumlouny.cz

Lounské muzeum bylo založeno v r. 1889. Dobou svého vzniku tak patří do první vlny zakládání českých muzeí, která bývá vymezována léty 1860-1890. Jeho sbírkový fond vznikal obdobně jako jinde z darů občanů, ale velmi záhy lze hovořit o cílevědomé sbírkotvorné práci, zvláště pak při budování archeologické sbírky.

Prakticky od počátku byl sběratelsky zájem muzejních pracovníků zaměřen regionálně a neustrnul pouze na dokumentaci města Loun. Tento vývoj byl v r. 1955 završen změnou městského muzea v muzeum okresní.

Vzhledem k legislativním změnám přešlo muzeum od 1.1.2003 pod Krajský úřad Ústeckého kraje a tím pádem se opět změnil název na Oblastní muzeum v Lounech, příspěvková organizace.

V současné době zahrnuje sběrná oblast muzea území lounského okresu, t. j. území s bohatou a různorodou historií a přírodou. Skladbou sbírek patří Oblastní muzeum v Lounech k muzeím vlastivědným, není muzeem se specializací. Sbírkové fondy (např. archeologická, historická či přírodovědná sbírka) jsou bohaté a mají vysokou dokumentační a vypovídací hodnotu.

Muzeum je vhodně umístěno v centru historického jádra města v budovách památkové hodnoty, rekonstruovaných pro muzejní účely. Jednou z těchto budov je Dům Sokolů z Mor, jehož průčelí zdobí mohutný pozdně gotický arkýř a v jehož přízemí je dochována klenutá gotická síň. Muzeum nabízí návštěvníkům dvě stálé expozice s historickou a přírodovědnou náplní. Historická expozice je zaměřena na dějiny SZ Čech ve 14. a 15. století, přírodovědná expozice prezentuje vývoj krajiny v Podkrušnohoří a stř. Poohří. Nabídka je doplňována v průběhu roku řadou krátkodobých výstav, prezentujících jednotlivé sbírky muzea a výsledky jeho odborné práce. Paleta nabízených výstav je rozšiřována o výstavy výtvarné a výstavy převzaté z jiných muzeí.

Od roku 1994 je součástí muzea archeologický skanzen ve Březně u Loun. Jde o unikátní soubor rekonstrukcí pravěkých a raně dějinných staveb, objevených na této lokalitě v průběhu dlouholetého systematického archeologického výzkumu prováděného PhDr. I. Pleinerovou CSc z Archeologického ústavu AVČR Praha.



Oblastní muzeum Louny a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Oblastní muzeum Louny: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!