Není tu akce, kterou Městská knihovna Most pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyelia
  • Ohodnoť místo
  • www.knihovnamost.cz

V roce 1919 byl vydán první knihovnický zákon a na jeho základě byla i v příhraničním Mostě zřízena česká veřejná knihovna.

Ještě před druhou světovou válkou určila tehdejší městská rada knihovně za sídlo budovu piaristického gymnázia na třetím náměstí, všechny plány však zmařila okupace a v budově se usídlila knihovna německá. 
Sedm dlouhých let byla česká knihovna uzavřena, krátce po osvobozeni se však knihovnické aktivity začaly opět rozbíhat naplno. Již 1. října roku 1945 pak byla v budově piaristického gymnázia veřejná knihovna znovu slavnostně otevřena. 

Na podzim roku 1948 rozšířila knihovna své služby o hudební oddělení a o několik měsíců později založila Klub čtenářů, Ten měl v roce 1950 dvanáct set členů a jeho kulturním patronem se stal známý spisovatel Jiří Marek. V roce 1954 pak byla založena i diskotéka s více než patnácti sty gramofonovými deskami. 

V 60. letech se začala knihovna starat také o metodickou pomoc a nákup knižního fondu pro místní lidové knihovny okresu Most. Její práci však začal ztěžovat postup lomu Most, který se dostal až do její těsné blízkosti. Jako první bylo do nového Mostu přemístěno dětské oddělení. 

V roce 1975 se pak stěhovala celá knihovna, a to do budovy bývalé polikliniky v Jarošově ulici. Mezitím byl zpracován předběžný projekt na novou knihovní budovu, která měla být otevřena v roce 1978. 
Zahájení výstavby se však posunulo a v roce 1979 knihovna musela před těžbou ”utéci” do Kopist. O rok později se stěhuje i z této obce a přechodné útočiště nachází v nově postavené lidové škole umění. 

Počátky plánů na výstavbu moderní knihovnické budovy v novém městě Most se datují do roku 1972, kdy byl nastíněn základní stavební program. Podrobná projektová dokumentace byla dokončena o tři roky později a základní kámen nové budovy byl položen v červnu roku 1978 a stavba měla být dokončena v roce 1980. 

Ani nové knihovně se nevyhnuly problémy, stavební práce byly z důvodu špatné statiky konstrukce na dva roky zastaveny, a tak se kolaudace posunula až na září 1984. A knihovna se 150 tisíci svazky se mohla počtvrté a naposledy stěhovat. Budova knihovny je první moderní účelovou budovou svého druhu v republice. Interiér budovy a půdorysu 63 na 41 metru umožňuje volné změny dle potřeby čtenářů i knižního fondu. 

Za zmínku stoji reliéf ”Orfeus” ve vstupní hale, dílo výtvarníka Ivana Záleského, 
mozaika s verši K. H. Machy z dílny Václava Pospíšila a lustry Miroslava Procházky.



Městská knihovna Most - program na červen

Toto kulturní centrum si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Městská knihovna Most: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!