Není tu akce, kterou Knihovna Václava Čtvrtka pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyjan.base
  • Ohodnoť místo
  • knihovna.jicin.cz

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně má své kořeny již v polovině 19. století, kdy byl v roce 1847 založen volný časopisecký spolek, který byl zásadní pro rozvoj místního knihovnictví. Následující rok přispěl k tomuto rozvoji založením "Spolku čtenářského", který zřídil společnou čítárnu a položil tak základ pro budoucí knihovnické aktivity v Jičíně.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně se rozvíjela dalšími iniciativami, včetně otevření „Městské knihovny pro průmyslníky jičínské“ v roce 1861. Tato knihovna, přístupná všem jičínským průmyslníkům a jejich pracovníkům, představovala významný krok v poskytování vzdělávacích zdrojů místní komunitě.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně zaznamenala klíčový moment vzniku Akademické čtenářské jednoty v roce 1870, která se stala centrem kulturního života v Jičíně. Tento spolek nejenže podporoval kulturní aktivity, ale také přispěl k rozšíření knihovních služeb pro veřejnost.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně dále posílila svou roli ve městě založením Veřejné lidové knihovny Akademické čtenářské jednoty v roce 1895. Tato knihovna, založená s podporou města a místních finančních institucí, se stala základem pro Městskou veřejnou knihovnu města Jičína.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně, pojmenovaná v roce 2006, dnes představuje důležitý kulturní a vzdělávací zdroj pro město. Ubytovaná v prostorách Studentského domu, nabízí knihovna širokou škálu služeb, od půjčování knih po kulturní akce, a je tak důležitým centrem komunitního života v Jičíně.

FOTO: Pavel Grus


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Knihovna Václava Čtvrtka a okolí - aktuální program

Toto kulturní centrum si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Knihovna Václava Čtvrtka: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!