Není tu akce, kterou Nový zámek Kostelec nad Orlicí pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)i.jasnikova
  • Ohodnoť místo
  • www.zamekkostelecno.cz

Zámek byl postaven v empírovém stylu v letech 1829-1833 podle plánů vídeňského architekta Jindřicha Kocha pro hraběte Josefa Kinského, jehož rodině kostelecké panství patřilo od roku 1796. V roce 1948 přešel zámek do majetku státu a v roce 1949 byl prohlášen za státní kulturní majetek. 

Navzdory snažení orgánů památkové péče a kulturní veřejnosti se staly budovy zámku v roce 1952 sídlem několika zemědělských institucí a v odborné správě zůstal pouze zámecký park. Hospodářské objekty začala v roce 1950 užívat okresní inseminační stanice a od ledna 1951 začal vlastní zámek sloužit aplikovanému výzkumu. V průběhu roku se do něj nastěhoval nově vznikající Výzkumný ústav pro živočišnou výrobu, přejmenovaný následně na Výzkumný ústav pro chov prasat. Ten se v roce 1975  přestěhoval do nové budovy postavené v užitkové zahradě zámku. Opuštěný a chátrající zámek převzalo v roce 1979 Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody v Pardubicích, který zde provedl základní záchranné práce.

V roce 1992 byl zámek v neutěšeném stavu vrácen rodině Kinských a v letech 1996 - 2008 prošel jeho exteriér i interiér velmi náročnou rekonstrukcí.  Dochovaný mobiliář v empírovém stylu spolu s dalšími předměty z původního majetku rodiny byl  postupně restaurován a v prvním patře zámku z něho byla vytvořena  zámecká expozice Život v biedermeieru, která byla otevřena v dubnu 2012.  Zámek tak byl poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti. Součástí prohlídkové trasy je Zrcadlový sál, který slouží díky své skvělé akustice koncertům různých hudebních žánrů a také jako místo pro svatební obřady. Ve druhém patře se nachází výstavní prostor - Galerie Kinský a v přízemí najdete muzejní expozici historie města Kostelec nad Orlicí.

FOTO: Oficiální web zámku



Nový zámek Kostelec nad Orlicí - program na září

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Nový zámek Kostelec nad Orlicí: hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?