Není tu akce, kterou Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)
  • Ohodnoť místo
  • svkhk.cz

Dnešní Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové má své kořeny ve vzniku Městského průmyslového muzea v roce 1896. Přičemž sama byla založena v roce 1949. Knihovna, která byla součástí muzea od jeho založení, nabízela českou a zahraniční naučnou literaturu. Tím se stala největší odbornou knihovnou ve městě, přístupnou jak odborníkům, tak široké veřejnosti. Tento vývoj vyvrcholil v roce 1941, kdy se muzejní knihovna transformovala na Městskou studijní knihovnu, která se stala předchůdcem dnešní SVK.

Po 2. světové válce vznikla snaha o vytvoření státních studijních knihoven, a tak byl fond Městské studijní knihovny v Hradci Králové předán státu. Nově vzniklá Státní studijní knihovna byla slavnostně otevřena 4. listopadu 1949. Získala 34 000 svazků knih a časopisů a také část fondu Lékařské knihovny. Tato významná instituce se stala klíčovým centrem pro regionální vzdělávací a výzkumné aktivity.

V roce 1954 získala knihovna název Státní vědecká knihovna v Hradci Králové. Od té doby se soustředila na budování univerzálního fondu naučné literatury a poskytování odborných služeb pro celý východočeský region. Od roku 2001 je knihovna pod správou Královéhradeckého kraje a od roku 2002 plní své povinnosti podle zákona o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Knihovna se během svého vývoje potýkala s nedostatkem vhodných prostor. Významným krokem bylo získání prostor v budově na Eliščině nábřeží v roce 1952 a později v bývalé židovské synagoze. V 80. letech knihovna získala další prostory pro uložení svého fondu. Tento proces vyústil ve výstavbu nového komplexu, který byl dokončen v roce 2008 a poskytl moderní prostředí pro knihovní služby.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové poskytuje rozmanité služby, včetně absenčních a prezenčních výpůjční služeb, informačních a rešeršních služeb, stejně jako vzdělávací kurzy a různé kulturní akce. Nabízí širokou škálu dokumentů a elektronických zdrojů. Knihovna se snaží naplnit potřeby svých uživatelů poskytováním přístupu k novým technologiím a moderním knihovnickým službám.

FOTO: Oficiální stránky knihovny



Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové - program na květen

Toto kulturní centrum si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové: hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?