Není tu akce, kterou Státní zámek Slatiňany pořádá? Přidej ji

Předchůdcem zámku Slatiňany byla gotická tvrz ze 14. století. Co se týče zámku Slatiňany, nejvíce se o jeho proměnu zasloužili Auerspergové, kteří zámek obývali po dvě staletí, až do svého vymření. V roce 1942 zámek Slatiňany zdědil po svém strýci Josef Karel Trauttmansdorff, kterému byl však nedlouho poté, konkrétně v roce 1945 majetek zkonfiskován, a přešel tak do vlastnictví státu.

Od roku 1950 je díky významnému českému zootechnikovi a genetikovi prof. PhDr. MUDr. Františku Bílkovi, DrSc. otevřeno na slatiňanském zámku hippologické muzeum. Návštěvníci zde uvidí exponáty z různých hradů a zámků z celé naší země zobrazující koně. Předměty, ať už obrazy, grafiky či plastiky s koňmi, jsou zobrazeny tak, aby ukázaly, jak kůň zasáhl do života člověka a opačně.

Obnovy památky slatiňanského zámku zastavila na dlouhých čtrnáct let restituční kauza, vyvolaná synem posledního majitele zámku Matthiasem Trauttmansdorffem, a to na navrácení konfiskovaného majetku. Spor byl nakonec v roce 2006 na žádost žalobce zastaven. Zámek Slatiňany byl prohlášen jako národní kulturní památka, a od té doby je spravován Národním památkovým ústavem.

Velká část zámeckého areálu pak v letech 2017-2020 prošla náročnou rekonstrukcí.

Foto: Zámek Slatiňany, Lukáš Zeman



Státní zámek Slatiňany - program na říjen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Státní zámek Slatiňany: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!