Není tu akce, kterou Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeum-myto.cz

První zmínky o muzeu ve Vysokém Mýtě sahají do 19. století, a jsou spojeny s  Karloušem Richterem – radním a kronikářem Vysokého Mýta. Neboť se zasloužil o to, že v roce 1859 zachránil písemnosti městského archivu před zničením, pro jejichž umístění si tak zásluhou a také pomoci Aloise Vojtěcha Šembery vymohl jednu místnost na radnici. V návaznosti na jeho návrh pak město v roce 1871 založilo muzeum a pověřilo vedením právě jeho. Díky tomu se muzeum ve Vysokém Mýtě považuje za nejstarší instituci svého druhu v Čechách.

Nicméně rok 1900 nebyl pro muzeum šťastným, protože muselo vyklidit místnosti v obecním domě, kvůli zřízení policejního městského úřadu. V roce 1904 se začalo uvažovat, že se postaví samostatná budova. Nakonec od roku 1907 muzeum využívalo k provozu přízemí domu Zdeňky Šemberové, a následně po její smrti v roce 1912 celý její dům. Navíc muzeum získalo pozůstalost po jejím otci, profesoru A. V. Šemberovi, která představuje nejcennější část sbírek. Nalezneme v ní například korespondenci A. V. Šembery a jeho dětí s Boženou Němcovou, Janem Nerudou či T. G. Masarykem. Od roku 1908 se stal správcem muzea ve Vysokém Mýtě V. V. Škorpil, jehož zásluhou se při muzeu zřídilo také první české pedagogické centrum.

Následně roku 1914 dochází k slavnostnímu otevření muzea ve Vysokém Mýtě v přestavěném domě rodiny Šemberových, kde sídlí dodnes.  

Po roce 1960 se muzejní prostory rozšířily o dva sousední měšťanské domy. V roce 2003 dostává muzeum statut regionální a jeho zřizovatelem se stává Pardubický kraj. Současné Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě je institucí s různou působností, neboť se kromě jiného orientuje také na raně průmyslové období regionu, a to především na fenomenální karosářskou dílnu Josefa Sodomky, důsledkem čehož je i nedávné zrestaurování unikátního vozu Aero 50 Dynamik, které bylo zařazeno do sbírek muzea.

Foto: Pavel Hrdlička, Wikipedie



Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě - program na září

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!