Státní hrad Veveří, Brno - program na listopad

Státní hrad Veveří

Brno, Veverská Bítýška

3
Není tu akce, kterou Státní hrad Veveří pořádá? Přidej ji

Státní hrad Veveří stojí na skalním ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky. Veveří je jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů, který vznikl pravděpodobně na konci 12. či na začátku 13. století.

Hrad byl dlouhou dobu opuštěný a po špatném zacházení a zanedbávání zůstal značně poškozen. V posledních letech probíhá citlivá rekonstrukce hradu, která mu navrací lesk kdysi hrdé královské pevnosti.

Hrad je veřejnosti přístupný od dubna do října a v současné době si můžete vybrat z několika okruhů.

První vás zavede na samostatnou prohlídku areálu hradu, v němž budete moci projít všechna nádvoří hradu, vystoupat na Prachovou věž a navštívit vybrané sezonní výstavy v sále za hlavní pokladnou či v přízemí Anglického traktu. Od 2. července 2016 je možno shlédnout v rámci vstupného do areálu novou stálou expozici Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad. Tato výstava se nachází v přízemí Paláce s břitovou věží.

Okruh Reprezentační místnosti 1. patra Paláce vám dá nahlédnout do interiérů reprezentačních i privátních pokojů posledních soukromých majitelů hradu Veveří. Prohlídka je zakončena na vyhlídkové terase, odkud je nádherný výhled do okolních Podkomorských lesů a na Brněnskou přehradu.

Okruh Stavebně-historický vývoj hradu vás zavede do kuchyně, do sklepů a na půdy, objasní některé termíny z historie a architektury, ukáže hospodářské zázemí hradu z dob posledních majitelů, ale také gotické prostory, které se na Veveří dochovaly. Okruh je kvůli své náročnosti přístupný až od 15 let.

Foto: Andrea Morkusová, Tomáš Vojáček



Státní hrad Veveří - program na listopad

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Státní hrad Veveří: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Brno?