Není tu akce, kterou Státní hrad Litice pořádá? Přidej ji

Hrad Litice nad Orlicí byl založen v rámci kolonizace koncem 13. století za posledních Přemyslovců, a ve 14. století se stal majetkem českých králů, nejdříve Lucemburků, dále pánů z Kunštátu a z Poděbrad. Dobu své největší slávy zažíval hrad Litice právě za krále Jiřího z Poděbrad, který ho po husitských válkách nechal přebudovat na pevnost. A o kterém se říká, že se zde dokonce narodil.

Na hrad Litice se vstupuje po mostě, který byl v minulosti padacím. Nad brankou je umístěna pískovcová kamenná deska se čtyřmi erby – českým, oravským, lužickým a kunštátským, které zde připomínají bývalé místní pány. Král Jiří z Poděbrad na hradě Litice nechal postavit věž s pozlaceným nápisem, která je dodnes dominantou hradu. Dále nechal postavit mohutné zdi z poloviny 15. století, které nechal vybudovat za účelem obrany v době husitských válek. Na hlavní nádvoří hradu Litice se vcházelo pěti branami.

Současná podoba hradu Litice je ovlivněna úpravami, které zde byly provedeny, pro zpřístupnění jižního paláce, který se na rozdíl od severního dochoval, a je tak dodnes veřejnosti přístupný.

Foto: hrad Litice 



Státní hrad Litice - program na srpen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Státní hrad Litice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!