Zámek Bělá pod Bezdězem, Bělá pod Bezdězem

Zámek Bělá pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem, Zámek

1
Není tu akce, kterou Zámek Bělá pod Bezdězem pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)Andrea Morkusová
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo
  • www.mkzbela.cz

Renesančně-barokní zámek Bělá pod Bezdězem vznikl v 16. století na základech gotické tvrze. V průběhu let byl několikrát přestavován.

V 19. století byly prostory zámku využívány vyšší lesnickou školou, na které učil i syn Jana Evangelisty Purkyně - dr. Emanuel Purkyně. Od roku 1940 zde sídlí Muzeum Podbezdězí, po roce 1945 zámek sloužil i k bydlení.

Dnes v zámku můžeme navštívit i infocentrum a expozici věnující se dětské manufaktuře, která v jeho prostorách v druhé polovině 18. století sídlila. Z nádvoří můžeme sestoupit do gotických sklepů.

Při prohlídce zámeckého okruhu navštívíme kapli sv. Josefa s původním barokním mobiliářem a spojovací chodbu, dnes sloužící jako obrazová galerie s portréty představitelů rodu Valdštejnů, kteří zámek i panství vlastnili přes tři století. Jedná se o kopie obrazů, originály jsou umístěny v muzeu v České Lípě, na zámku v Duchcově a v Mnichově Hradišti. Dále vystoupáme na půdu s odkrytým krovem a expozicí dřevařských řemesel a prohlédneme si toaletní věž.

Navštívit zde můžeme i bělskou městskou expozici "U nás je taky hezky”, jejímž nosným motivem je básník Karel Hynek Mácha, jeho dílo a vztah k celému zdejšímu kraji. Další sál městské expozice se věnuje historii Máchova jezera a vývoji turismu v Máchově kraji.

Foto: Andrea Morkusová



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Zámek Bělá pod Bezdězem na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Bělá pod Bezdězem: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!