Klášter Sázava, Sázava

Klášter Sázava

Sázava, Zámecká 72

Není tu akce, kterou Klášter Sázava pořádá? Přidej ji

Klášter Sázava, třetí nejstarší mužský klášter v Čechách, byl založen v 11. století a dodnes patří k velmi pozoruhodným poutním místům. Jeho založení i osud je svázán s životem a dílem poustevníka a patrona české země svatého Prokopa, jenž se zároveň stal jeho prvním opatem.

Klášter je úzce spjat i s tradicí slovanské liturgie a vzdělanosti, neboť se zde po téměř celé 11. století bohoslužby konaly, až do papežova zákazu v roce 1080, ve slovanském jazyce. V roce 1785 byl klášter z nařízení císaře Josefa II. zrušen a postupně zčásti přeměněn na zámek.

V rámci prohlídky navštívíte klášterní zahradu se základy pamětníka přímých Prokopových následníků, kostela sv. Kříže vystavěného pro laické bratry, zvenku si prohlédnete monumentální, ale nikdy nedokončenou loď gotického kostela, v interiérech navštívíte křížovou chodbu s malbami ze života sv. Prokopa a z historie kláštera, refektář, expozici "Staroslověnská Sázava" a kapitulní síň vyzdobenou nádhernými malbami andělů s unikátními tvářemi či vzácnými malbami těhotné Panny Marie či Panny Marie kárající tří nebo čtyřletého Ježíška.

Malby na stropě klášterního ambitu jsou postupně restaurovány, takže při každé své návštěvě můžete spatřit něco nového.

V současné době započala rekonstrukce klášterního kostela, který je v majetku Římskokatolické farnosti Sázava. Chystá se i rekonstrukce a budoucí zpřístupnění klášterního sklepení a neorenesanční věže, z níž se naskýtá krásný výhled na klášter a jeho okolí.

V areálu kláštera se nachází i mimořádně zpřístupňovaná jeskyně sv. Prokopa ve tvaru čtyřlístku.

Během roku se zde pořádá řada kulturních akcí.

Foto: Andrea Morkusová



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Klášter Sázava na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Klášter Sázava: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!