Zámek Nasavrky, Nasavrky

Zámek Nasavrky

Nasavrky, Zámek 1

Není tu akce, kterou Zámek Nasavrky pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.nasavrky.cz

Zámek Nasavrky představuje jednu z dominant Nasavrk, a stojí na místě bývalé tvrze, kterou nechal kolem roku 1600 zbourat Václav Záruba z Hustířan, a na jejím místě pak nechal postavit právě dvoupatrový zámek. Před rokem 1839 se vedle zámku Nasavrky postavila velká přední budova, ve které dnes sídlí městský úřad, a menší budova, která později sloužila jako vězení.

K poslední, za to zásadní přestavbě zámku došlo v roce 1840, kdy byl zámek snížen o druhé patro. V roce 1939 celý zámecký objekt koupila Lidová záložna, která si tam zřídila kancelář, a prodejnu spotřebního zboží. Dále byl v zámku Nasavrky tělocvičný spolek Orel, který v horní chodbě postavil tělocvičnu. Jeden čas byla na zámku Nasavrky knihovna, sběrna mléka, prodejna zeleniny či výrobna prádla. Prostory zámku nebyly udržované, a proto se tam v roce 1987 přestěhovala Krajská správa Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Od té doby se následně začalo s rekonstrukcí zámku Nasavrky.

V dnešní době se prostory zámku Nasavrky využívají ke kulturním účelům. Konají se zde výstavy, hudební večery, svatby, vítání občánků, a další. V prvním patře nalezneme celoročně umístěnou expozici „Po stopách Keltů“.

Zámek Nasavrky je kulturní památkou České republiky, a vlastního město Nasavrky.

Foto: archiv města Nasavrky



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Nasavrky: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!