Není tu akce, kterou Zámek Náchod pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (2)Andrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.zamek-nachod.cz

Zámek Náchod má své kořeny ve 13. století, kdy byl založen Hronem z rodu Načeraticů, a od té doby prošel zámek několika majiteli a rozsáhlými přestavbami. Původně gotická pevnost se postupně proměnila v renesanční sídlo a nakonec v barokní rezidenci.

Za Jiřího z Poděbrad získal hrad strategický význam a stal se centrem husitského odporu. Rod Smiřických, který vlastnil zámek v 16. a 17. století, provedl významné stavební úpravy, které přetvořily hrad na reprezentativní zámek. Po bitvě na Bílé hoře přešel majetek do rukou Albrechta z Valdštejna a krátce nato do správy italského šlechtice Ottavia Piccolominiho, jenž zámek dostal jako odměnu za své vojenské služby.

V 18. a 19. století byl zámek Náchod v majetku rodiny Piccolominiů a následně vévody Petra Birona z Kuronska, který zde zavedl osvícenské reformy a kulturně značně obohatil region. Po jeho smrti přešlo panství do rukou jeho dcery, která je známá z Němcového Babičky jako paní kněžna.

Ve 20. století se majiteli stali Schaumburg-Lippe, kteří zámek drželi až do konce druhé světové války, kdy byl majetek konfiskován československým státem.

Dnes je zámek Náchod přístupný veřejnosti a nabízí bohatý program kulturních a vzdělávacích aktivit, zachovávajíc jeho dlouhou tradici jako centra společenského a kulturního dění. Zámek je důležitým památkovým a historickým místem, které odráží měnící se časy a osudy jeho obyvatel.

Foto: Kozuch, CC BY-SA 3.0



Zámek Náchod - program na listopad

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Zámek Náchod: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!