Není tu akce, kterou Státní zámek Lednice pořádá? Přidej ji

Romantický novogotický zámek Lednice je zasazený do prostředí francouzských zahrad a krajinářských parků.

První zmínka zmínka o gotické tvrzi v této lokalitě pochází již z roku 1222. Tato středověká vodní tvrz byla v 16. století zbořena a na jejím místě nechal postavit Hartmann II. z Lichtenštejna renesanční zámek. Dnešní podoba zámku ve stylu anglické gotiky je výsledkem úprav za knížete Aloise II. z Lichtenštejna, jehož záměrem bylo využít tyto prostory pro setkávání evropské šlechty.

Interiér zámku Lednice je opravdu unikátní a čarokrásný. Vyřezávané stropy, dřevěné obložení stěn, řezbářská výzdobaknihovna s vřetenovým schodištěm, které v Evropě jen těžko pohledáte.

Dnes je celý Lednicko-valtický areál součástí UNESCO. Zámek je veřejnosti přístupný od února do prosince o víkendu, od května do září o víkendu i ve všední dny (ovšem pondělky pouze v letních měsících).

Zámek Lednice nabízí hned několik prohlídkových tras zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout reprezentační sály v přízemí zámku, kde se pořádaly společenské akce a plesy, knížecí apartmány v prvním patře, kde se ubytovávali členové knížecí rodiny, dětské pokoje a Muzeum loutek Milana ve druhém patře či Grottu, umělou krápníkovou jeskyni ve sklepě s výstavou strašidel a expozicí o víně.

Foto: archiv NPÚ



Státní zámek Lednice - program na září

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Státní zámek Lednice: hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?