Zámek Doksy, Doksy - program na leden

Zámek Doksy

Doksy, Valdštejnská 183

Není tu akce, kterou Zámek Doksy pořádá? Přidej ji
  • Aktuální program
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.zamekdoksy.cz

Dokský zámek byl postaven v renesančním stylu na konci 16. století za Jana z Vartenberka, který byl tehdejším majitelem dokského panství. V první polovině osmnáctého století byl Valdštejny přestavěn do barokní podoby, svou dnešní tvář však získal až na přelomu století 19. a 20. Trojkřídlý zámek má podobu písmene U s nádvořím a kamennou kašnou uprostřed.

Od léta 2020 je v zámku přístupný historický prohlídkový okruh s četnými multimediálními prvky

Při prohlídce, kterou si vychutnáte dle svého vlastního tempa bez průvodce, vás jako první ohromí monumentální Rytířský sál s nádhernými lustry, gobelíny, replikami historického nábytku a dřevěným kazetovým stropem. V dalších místnostech objevíte audio nahrávky, četné tablety s historickými fotografiemi, bývalou valdštejnskou knihovnu či neobvyklé tříplátnové kino, v němž se prostřednictvím vtipného vyprávění historických postav vystupujících z obrazu seznámíte s Valdštejny a jejich životem na zámku.

O patro výš na vás čeká překvapení v podobě zámecké koupelny, multimediálního kreslícího plátna či nově vytvořeného zámeckého divadla s projekcí, které zde ale nikdy dříve v historii nebylo. K vrcholům expozice patří i replika původního Grafického kabinetu a zdejší kaple. V jednotlivých místnostech jsou kromě tabletů k dispozici i qr kódy pro zobrazení dalších informací. 

Na prohlídku si vyhraďte dostatek času – na prozkoumání celé expozice budete potřebovat minimálně dvě hodiny, bez problémů zde ale strávíte i mnohem delší dobu. Ve vybraných termínech se zde odehrávají i večerní komentované prohlídky s divadelními herci Divadýlka na dlani z Mladé Boleslavi. Často velmi vtipné scénky inspirované zdejší valdštejnskou historií vás zaujmou i neobvyklým spojením hraných částí a klasičtějšího výkladu plného zajímavostí.

Zámek obklopuje rozsáhlý zámecký park, který je dějištěm četných kulturních akcí.

Foto: Andrea Morkusová



Zámek Doksy - program na leden

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Zámek Doksy: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!