Není tu akce, kterou Zámek Častolovice pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)
  • Ohodnoť místo
  • www.zamek-castolovice.cz

Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1495 koupil Častolovice Vilém z Pernštejna, jeden z nejmocněčnějších pánů tehdejší stavovské monarchie. Poté v roce 1577 přešly Častolovice do vlastnictví Rudolfa II., který je o sedm let později prodal pánům z Oppersdofu.

V letech 1588 – 1615 Jan Bedřich z Oppersdorfu a jeho žena Magdaléna z Donína nechali přestavit vodní tvrz na renesanční zámek. Roku 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí království Adolf Vratislav ze Sternberga.

V druhé polovině 19. století byla část zámku přestavěna v novogotickém slohu a byl založen anglický park. Na začátku 20. století byly novogotické prvky ze zámku víceméně odstraněny, aby tak opět vynikla jeho původní renesanční podoba. Nad vchodem byla vystavěna mohutná věž a do ní byla umístěna vodní nádrž, která zásobovala vodou celý zámek včetně kašny na nádvoří. Východní křídlo zámku bylo zvýšeno o jedno poschodí, aby byl zámek schopen ubytovat všechny členy rodiny.

V roce 1940 přešel zámek pod německou nucenou správu, která v roce 1942 donutila rodinu Sternbergových sídlo opustit. Po II. Světové válce bylo častolovické panství navráceno Leopoldovi Sternbergovi, ale pouze do roku 1948, kdy bylo panství zkonfiskováno státem.

V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové. Ta na zámku žije a stále pracuje na jeho správě a zvelebování.

Současná podoba zámku nemá hodnotu pouze historickou, ale díky nekonečnému úsilí paní majitelky, která mimo jiné patří i k významným bytovým architektům, se stal i oázou klidu, pohody a krásy. Ta Vás v podobě osobních předmětů, fotografií a především květin, provází na každém kroku a v každém detailu.

Interiéry i exteriéry zámku tak nejsou jen muzeem, ale místem, kde se žije, a kde jsou historické věci součástí moderního života.

A právě to je na častolovickém zámku nezapomenutelné.

Ihned po restituci začala hraběnka Sternbergová s vysazováním stromů a keřů nejenom na nádvoří zámku, ale také po celém parku. Byla založena obora s bílými daňky, růžová a vodní zahrada s rozmanitými druhy vzácných květin. Okolo zámku bylo vysázeno na  200 druhů staromódních růží, které jejich milovníci přijíždějí obdivovat hlavně v červnu.
Po celém zámku byly nainstalovány nové vodovodní, kanalizační a elektrické rozvody. Bylo zavedeno ústřední topení a začalo se s budováním  nových prostor, které jsou nezbytné pro fungování zámku a pohodlí návštěvníků.

FOTO: Oficiální web zámku



Zámek Častolovice - program na říjen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Zámek Častolovice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!