Není tu akce, kterou Státní zámek Duchcov pořádá? Přidej ji

Duchcovský zámek se pyšní bohatou historií spjatou zejména s rodem Valdštejnů a s osobností proslulého italského svůdníka a dobrodruha Giacoma Casanovy (1725–1798), který zde jako knihovník a společník hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna prožil posledních třináct let svého života.

Valdštejnové zámek vlastnili téměř 300 let. Panství získali po Lobkovicích v roce 1642 a drželi jej až do roku 1921, kdy jej po pozemkové reformě prodali státu. Během této doby mu vtiskli podobu současného trojkřídlého reprezentativního sídla s čestným dvorem, nádvořím, zámeckým kostelem, zahradou, konírnou a hospodářskými budovami.

Původní lobkovické renesanční sídlo nechali několikrát barokně a klasicistně přestavět, roku 1707 byla přistavěna obě boční křídla. Vnější zámecké nádvoří je od čestného dvora odděleno ozdobným plotem s čtyřmi sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Zámecká zahrada spolu s bývalým barokním špitálem musela v 50. letech 20. století ustoupit plánům na těžbu hnědého uhlí. Dnes je rekultivována a slouží jako volně přístupný městský park v němž se nachází i železobetonový pavilon vystavěný na počátku 80. let 20. století pro vzácnou Reinerovu fresku sejmutou z kopule původního špitálního kostela před jeho demolicí. 

V otevírací době zámku můžete zdarma navštívit i druhou tzv. Knížecí zahradu, vytvořenou v romantickém stylu à la française zámeckých barokních zahrad. 

Na zámku si v současnosti můžete prohlédnout čtyři hlavní prohlídkové okruhy zaměřené na rod Valdštejnů, Giacomo Casanovu, Reinerovu fresku a soubor téměř 150 historických odlitků antických uměleckých děl. Zejména rodiny s dětmi potěší prohlídka Letem světem, která ve zkrácené formě prochází nejzajímavější části zámku.

Foto: Andrea Morkusová



Státní zámek Duchcov - program na červenec

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Státní zámek Duchcov: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!