Není tu akce, kterou Hrad Svojanov pořádá? Přidej ji

Hrad Svojanov byl založen kolem roku 1224 královským purkrabím Svéslavem z Bořitova. Jedná se o jeden z nejstarších královských hradů u nás. U jako jediného hradu se v architektuře prolíná gotika s empírem neboli středověkem 19. století.

Hrad Svojanov se dodnes dochoval v původním stavu s původními omítkami a dřevěnými prvky. Později byl hrad Svojanov využíván i jako pivovar, a poté sýpka, díky čemuž nebyl nikdy přeměňován. V roce 1569 zasáhl hrad Svojanov požár. Po opravě byl hrad Svojanov využíván jako hospodářské centrum panství. Ve vlastnictví hradu se vystřídala řada majitelů. Po dalším požáru v roce 1842, nechali manželé Kriestenovi částečně hrad přestavět do empírového stylu. Současnou podobu tak dostal hlavní obytný palác a vstupní úřednická budova.

V roce 1910 zakoupilo hrad Svojanov město Polička. V roce 1953 byl hrad Svojanov znárodněn, nicméně v roce 1992 byl zase navrácen do vlastnictví městu Polička, ve kterém je dodnes.

V současné době na hradě Svojanov probíhají kulturní akce, koncerty, divadelní vystoupení či šermířské slavnosti. Hrad Svojanov návštěvníkům nabízí ubytování v dobovém prostředí ve stylu počátku 20. století. Kromě toho je zde možnost pořádání slavnostních hostin, firemních akcí či rautů, a to vše ve výjimečném historickém prostředí středověkého objektu.

Foto: archiv hradu Svojanov



Hrad Svojanov - program na únor

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Hrad Svojanov: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!