Není tu akce, kterou Hrad Kost pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (2)Andrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.kost-hrad.cz

Hrad Kost, situovaný ve skalnatém údolí Plakánek blízko Sobotky, je unikátní nejen svou architekturou, ale i neobvyklou polohou v údolí, což je mezi hrady nezvyklé. Jeho historie sahá do druhé poloviny 14. století, kdy byl zřejmě založen rodem Vartemberků jako kamenná pevnost.

První písemné zmínky o hradu Kost pocházejí z roku 1349, kdy se jeho majitel Beneš z Vartemberka podepisuje jako Beneš z Kosti. Po Benešově smrti hrad přešel do rukou jeho syna Petra, který byl hofmistrem u Karla IV. Petra se ujal rozsáhlé přestavby dřevěné tvrze na kamenný hrad.

V roce 1414 se hrad Kost dostal do rukou rodiny Zajíců z Házmburka a stal se dějištěm významných historických událostí, včetně bohatých stavebních aktivit v 16. století. Hrad v té době procházel přestavbou, kdy byl doplněn nový obytný palác a další hospodářské budovy, které byly opevněny a připojeny k hradu.

V roce 1632 se majitelem stal Albrecht z Valdštejna, avšak po jeho smrti v roce 1634 hrad Kost opět přešel do rukou Polyxeny z Lobkovic. V polovině 17. století hrad koupili Černínové, kteří ho přestavěli a využívali jako centrum svého hospodářství.

V 18. století hrad Kost prošel dalšími změnami majitelů a značnými úpravami, kdy byl v majetku Václava Kazimíra Netolického z Eisenberka a později rodiny Vratislavů z Mitrovic. Po druhé světové válce byl hrad znárodněn a sloužil jako muzeum.

Hrad Kost je dnes v majetku rodiny Kinský dal Borgo, která jej spravuje prostřednictvím akciové společnosti. Hrad je přístupný veřejnosti a nabízí pohled na jeho bohatou historii a architektonickou krásu.

Foto: JardaTravnicek, Public Domain



Hrad Kost - program na únor

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Hrad Kost: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!