Hrad Bezděz, Bezděz

Hrad Bezděz

Bezděz, Hrad Bezděz

2
Není tu akce, kterou Hrad Bezděz pořádá? Přidej ji

Hrad Bezděz byl založen Přemyslem Otakarem II. v letech 1260-1278. Do konce 16. století byl hradem královským, od poloviny 17. století zde fungoval benediktinský klášter, který byl díky tzv. Černé madoně – zázračné sošce Panny Marie Montserratské – vyhledávaným poutním místem (soška je v současnosti umístěna v kostele sv. Bartoloměje v Doksech).

V roce 1785 byl klášter Josefem II. zrušen. Část vybavení bylo převezeno do pražských benediktinských Emauz, část do kostelů v blízkém okolí. Hrad postupně chátral a počátkem 19. století již byl zříceninou. Ty se v době romantismu dostávají do velké obliby - inspiraci ke svým dílům zde našel například Karel Hynek Mácha. Ve 40. letech 19. století se o jeho záchranu snažil Kristián z Valdštejna. Další restaurátorské práce přišly na řadu v roce 1872 a dále pak v posledním desetiletí před 1. světovou válkou. V opravách se pokračovalo i mezi válkami. Nejprve je organizovali Valdštejnové za podpory Památkového úřadu a posléze v roce 1932 převzal záštitu nad obnovením Bezdězu Klub československých turistů. V roce 1953 se hrad dostává do správy státní památkové péče. Dnes je hrad národní kulturní památkou, v sezoně otevřenou široké veřejnosti k prohlídkám.

Proč právě sem: zdejší kaple je architektonickým klenotem rané gotiky a z vyhlídky 30 metrů vysoké věže se otevírá překrásný panoramatický výhled do okolí. V letní sezoně se zde koná řada kulturních akcí.

Foto: facebook hradu Bezděz



Hrad Bezděz a okolí - aktuální program a vstupenky

Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknout

Hrad Bezděz na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Hrad Bezděz: Napsali jsme...

Hrad Bezděz: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!