Není tu akce, kterou Kulturní dům Střelnice pořádá? Přidej ji
  • Aktuální program
  • Byli tadyTatarka
  • Ohodnoť místo
  • kd-strelnice.cz

Kulturní dům Střelnice je dům na Pražském Předměstí v Hradce Králové, který je úzce spjat s celou historií místní sociální demokracie, jež zde s ostatními spřízněnými spolky sídlí dodnes. Dříve znám též pod pojmy Dělnický dům Střelnice a Kulturní dům ROH.

Kulturní dům Střelnice je čtyřpodlažní blok modernisticko-klasicistních budov se spolkovými místnostmi, sekretariátem sociální demokracie, knihovnou a ubytovacími prostory. Navíc zmiňme velký sál pro 2 000 osob, malý sál a letní japonskou kavárnu na terase. Dnes vše většinou zanedbané, oprýskané až ušmudlané, nutná zásadní rekonstrukce.

Střelnice v Hradci Králové, založená v roce 1797 měšťanskou setninou ostrostřelců, má bohatou historii. Jako významný společenský a kulturní prostor sloužila pro mnoho událostí, včetně divadelních představení a společenských setkání. V průběhu let prošla různými přeměnami a rekonstrukcemi.

V roce 1852 na místě vyhořelé Střelnice byla postavena dřevěná aréna, která se stala centrem divadelních představení. I přes počáteční úspěch se ale tento podnik nevyplatil a byl nakonec zbourán. Střelnice pak dlouho zůstávala nevyužívaná.

V roce 1862 přišel nápad na postavení nové budovy Střelnice, ale bylo dokončeno pouze její zastřešení. Později byly v budově zřízeny byty a umožněn provoz hostinské živnosti. V roce 1878 došlo k další významné změně, když Střelnici koupilo Pravovarní měšťanstvo.

Střelnice byla přestavěna na zahradní restauraci v roce 1881, což znamenalo začátek nové éry pro toto místo. Prostor se stal místem konání různých společenských a kulturních událostí, včetně koncertů a divadelních představení.

V 20. století Střelnice prošla dalšími změnami, když se stala sídlem různých politických a odborových organizací. Stala se důležitým centrem sociálního a kulturního života v Hradci Králové, hostícím mnoho významných událostí a osobností, včetně prezidenta T. G. Masaryka.

FOTO: Oficiální stránky KD Střelnice



Kulturní dům Střelnice - program na březen

9březen sobota 20:00

Kulturní dům StřelniceOstatní

30březen sobota 20:00


Štítky

Kulturní dům Střelnice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!