Synagoga Strážnice

Strážnice, Sadová 1212/2

Není tu akce, kterou Synagoga Strážnice pořádá? Přidej ji
  • Byli tadygrafik
  • Ohodnoť místo
  • www.straznice-mesto.cz

V  polovině 17. století daroval tehdejší majitel strážnického panství hrabě František Magnis strážnickým Židům část pozemku u židovské čtvrti za účelem založení hřbitova. V průběhu 18. století byly na nový hřbitov přeneseny i starší náhrobky ze hřbitova původního, jenž se nacházel přímo v zástavbě strážnického Starého města. Celková výměra současného hřbitova dosahuje rozlohy pět tisíc čtverečních metrů.

Významnou památkou jsou také židovské obřadní lázně zvané mikve postavené na vodním prameni a umístěné ve sklepních prostorech sousedního domu. Na ploše hřbitova lze spatřit různé druhy náhrobků. Ty nejstarší tvoří kamenné stély zapuštěné přímo do zeměNejvýznamnější rabínské hroby, na jejichž náhrobcích jsou zobrazeny žehnající ruce, se nalézají hned vedle východní strany synagogy. Je zde pohřben např. rabín Aron ben Benjamin ha-Levi, který zemřel v roce 1686. Celkové množství hrobů se odhaduje na 1500. Starší náhrobky jsou tvořeny z pískovce, žuly nebo mramoru, novější ze světlé nebo tmavé žuly. Texty na náhrobcích byly do poloviny 19. století tesány pouze v hebrejštině. Poslední pohřeb zde byl uskutečněn v padesátých letech 20. století.

Duchovním středem každé židovské obce je synagoga. Ta původní neznámého stáří stála na stejném místě jako ta současná, patrně však byla v minulosti tak významně poškozena požárem, že se v roce 1804 přistoupilo k vybudování synagogy zcela nové. Tato stavba pak byla v roce 1870 renovována stavitelem Leopoldem Slovákem. V synagoze probíhaly bohoslužby až do roku 1941. Během války dne 22. 6. 1941 byla synagoga zdemolována příslušníky oddílů SA, poté byla využívána jako sklad. Teprve v roce 1991 byla navrácena Brněnské židovské obci. Vnitřní výmalba synagogy byla renovována. Prostor je opatřen neckovou klenbou, zdobenou geometrizující výmalbou s rostlinnými motivy a hvězdnou oblohou. Okna v synagoze jsou novodobá s půlkruhovitým zakončením a barevnou vitráží v podobě šesticípé Davidovy hvězdy. V současné době je synagoga během letní turistické sezony zpřístupněna veřejnosti a pořádají se zde výstavy s židovskou tématikou.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Synagoga Strážnice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!