Česko-polské informační centrum Jeseník (Katovna)

Jeseník, Palackého 176/12

Není tu akce, kterou Česko-polské informační centrum Jeseník (Katovna) pořádá? Přidej ji
  • Byli tadytereza.slovakova
  • Ohodnoť místo
  • www.jesenik.org

V Palackého ulici ve městě Jeseník stojí přízemní obytný dům téměř čtvercového půdorysu, postavený ze smíšeného zdiva s výraznou a značně převýšenou valbovou střechou. Podle pověsti zde měl v 17. století bydlet jesenický kat. Dnes zde najdete informační centrum s expozicí Niského knížectví.

Představuje pozdně barokní architekturu se zjemnělou rokokovou fasádou, valbovou střechou a klasickou trojdílnou dispozicí. Název „Katovna“ vznikl ústní tradicí zakládající se na pověsti o posledním jesenickém katovi. Dle dochovaných zpráv však v domě bydleli pouze biskupští úředníci a jiní nájemci. Ve druhé polovině 20. století sloužila budova jako kulturní centrum mládeže. Pro svou památkovou hodnotu byla „Katovna“ v roce 1963 vyhlášena nemovitou kulturní památkou.

Označení Katovna vzniklo díky zdejší pověsti o pamětním kříži, věnovaném památce Martina Wagnera, který byl údajným katem města Frývaldova (dnes Jeseníku). Ten měl být zabit Švédy v roce 1646. Kříž byl poté objeven při orbě v roce 1900 v blízkosti fary a tohoto domu. Ačkoli na kříži jsou pouze iniciály, byl přisouzen právě zdejšímu katovi.

Dnes zde sídlí česko-polské informační centrum zaměřené na informace o Jesenicku a o niském regionu v Polsku.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Česko-polské informační centrum Jeseník (Katovna): hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!