Zřícenina hradu Výrov, Nové Město nad Metují

Zřícenina hradu Výrov

Nové Město nad Metují, zřícenina hradu

Není tu akce, kterou Zřícenina hradu Výrov pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Zřícenina hradu Výrov, známá také pod historickým jménem Staré Hrady, se nachází na skalnatém vrcholu na levém břehu řeky Metuje nedaleko Nového Města. Tato zřícenina je pozoruhodným připomínkou středověkého fortifikačního umění a hraniční obrany.

Hrad Výrov byl založen pravděpodobně ve 14. století, přičemž jeho přesný čas vzniku není jistý. Historické záznamy naznačují, že mohl vzniknout na konci 14. století, ačkoliv první písemná zmínka o něm pochází až z roku 1503, kdy byl již uváděn jako pustý. Hypoteticky byl ztotožněn s hradem Krčín, jehož přesná lokalizace zůstává nejasná.

Dnes na místě můžete vidět impozantní zbytky zdí, které jsou vysoké až 5 metrů a některé z nich slouží jako improvizovaná rozhledna. Dochovaly se podezdívky dřevěné věže, zříceniny štítové zdi a hradeb s bránou, které vypovídají o minulé velikosti a významu tohoto hradu.

Hrad Výrov byl pravděpodobně určený spíše k obraně než k obývání, což odráží jeho skromnější rozměry a strategickou polohu na ostrouhu nad řekou. Zřícenina dnes stojí jako tichý svědek dávných časů a nabízí návštěvníkům nejen působivý výhled do okolní krajiny, ale i příležitost zamyslet se nad proměnami, kterými hrad prošel.

Zřícenina hradu Výrov je volně přístupná a je oblíbeným cílem pro milovníky historie, archeologie a přírody, kteří hledají spojení s minulostí v malebném prostředí české krajiny.

Foto: 1089hruskapetr, CC BY 3.0



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zřícenina hradu Výrov: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!