Není tu akce, kterou Františkánský klášter Čtrnácti sv. Pomocníků pořádá? Přidej ji

Františkánský klášter vznikl na konci 15. století na místě původní poutní kaple Čtrnácti svatých Pomocníků za výrazného přispění rodu Vitzthumů a Hasištejnů z Lobkowicz. Jan Hasištejnský z Lobkowicz, toho času hejtman města Kadaně, nechal klášter vybudovat jako pohřebiště svého rodu, a zároveň jako imitaci svatých míst v Jeruzalémě, kam vykonal v roce 1493 svatou pouť. Výmalba presbytáře kostela věrohodně imituje tvorbu Lucase Cranacha st., významného německého renesančního malíře, a na našem území představuje naprostý unikát. Některé prostory kláštera zvláštního významu byly též opatřeny vzácnou sklípkovou klenbou.

Mužský klášter v Kadani fungoval až do roku 1950, kdy byl přepaden jednotkami Státní bezpečnosti, které tamní mnichy internovali do pracovních táborů. V 70. letech klášter sloužil jako depozitář státního okresního archivu a chomutovského muzea.

Po roce 1989 byl klášter navrácen františkánům. Ti jej předali Biskupství litoměřickému, které jej na 50 let pronajalo městu Kadani s výjimkou kostela, který slouží kadaňské římskokatolické farnosti. V prostorách původního kláštera bylo obnoveno Městské muzeum v Kadani, které zde připomíná jak dějiny města, tak především dějiny a odkaz samotného kláštera. V budově noviciátu má své sídlo kadaňská Základní umělecká škola Klementa Slavického. Kostel byl v roce 1995 znovu vysvěcen a do kláštera se tak vrátil duchovní život.

Kromě samotného kláštera můžete navštívit i františkánské zahrady, kde narazíte kromě vinic i na několik domácích zvířat. K vidění jsou kozy, poníci i prase kadeřavé jménem Čenda. Celý areál vybízí k posezení a relaxaci! Pokud vás neláká prohlídka, přijďte si jen tak odpočinout do zahrad. Pití i drobné občerstvení nabízí v areálu františkánských zahrad Konírna, která je otevřena od května do září. 



Františkánský klášter Čtrnácti sv. Pomocníků - program na říjen

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Františkánský klášter Čtrnácti sv. Pomocníků: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!