Není tu akce, kterou Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyhodonin
  • Ohodnoť místo
  • hodoninpamatnik.cz

Památník stojí na místě tábora, kde byly v období od srpna 1940 do listopadu 1950 internovány různé skupiny osob, které byly zejména z rasových, národnostních či politických důvodů vyčleňovány z většinové společnosti. Za II. světové války sloužil jako sběrný tábor pro moravské Romy.

Areál tvoří infocentrum, barák vězňů a ubytovna dozorců. Součástí infocentra je i multifunkční sál, kde se budou promítat dokumenty i hrané filmy o druhé světové válce, holocaustu a totalitních režimech.

Expozice přiblížuje dějiny tábora se zvláštním zaměřením na protektorátní cikánský tábor v Hodoníně u Kunštátu v obecně historickém kontextu romského holocaustu v českých zemích v období 2. světové války. Nebude chybět ani časová osa, která ukáže vývoj událostí přímo v táboře, v Česku a v Evropě během druhé světové války, stejně jako poválečné změny. Zajímavostí bude mimo jiné telefonní budka, která umožní vyslechnout nahrávku se vzpomínkami některého z pamětníků. Stálá expozice bude doplňována i o menší krátkodobé výstavy a další doprovodné akce.

Památník romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu se otevře návštěvníkům letos v létě během tradičního pietního aktu 19. srpna 2018. Poté bude opět uzavřen z důvodů nedokončené expozice.

Z historie tábora

V období od srpna 1942 do prosince 1943 byly v tzv. cikánském táboře (druhý takový se nacházel v Čechách v Letech u Písku) soustřeďovány romské osoby, jednotlivci i celé rodiny, před deportací do koncentračního tábora v Osvětimi. Táborem prošlo celkem 1396 Romů. V táboře za dobu jeho existence zemřelo zejména vlivem těžkých životních podmínek v táboře a epidemií tyfu 207 mužů, žen a dětí a narodilo se 35 novorozenců, z nichž se pouze 2 děti dožily konce války.

Po skončení 2. světové války sloužil tábor v roce 1946 v rámci organizovaného odsunu pro internaci Němců, kteří byli zejména z důvodu vysokého věku nebo nemoci okamžitého odsunu neschopni. Němců v táboře během této etapy zemřelo celkem 80. Po nástupu komunistického režimu byl v areálu zřízen Tábor pro nucené práce, kde byli v letech 1949-1950 vězněni mimo jiné i bývalí důstojníci předúnorové Československé armády.


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Památník holokaustu Romů a Sintů na Moravě: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!