Není tu akce, kterou Vojenské muzeum Králíky pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.armyfort.cz

Vojenské muzeum Králíky je centrum Králické pevnostní oblasti. Jeho vojensko-historická expozice společně s předváděcím polygonem pro ukázky těžké techniky věnovaná armádě a obraně je zpřístupněná celoročně. Nicméně k tomu jak vypadá vojenské muzeum v dnešní době, nevedla úplně jednoduchá cesta.

O počátek expozic se postarali nadšenci z Muzea čs. opevnění – dělostřelecké tvrze Bouda. Od 90. let min. století zde postupně vznikala sbírka vojenské techniky a zbraní, jenže vystavování předmětů před vchodem do tvrze a jejich uskladňování v armádních kasárnách muzeu nevyhovovalo, protože se nemohlo dále rozvíjet. V roce 1998 tak město Králíky nabídlo nadšencům sbírku přesunout na jeho území. První prostory muzeu nevyhovovaly, a tak se přesunulo do prostor bývalé odchovny dobytka, vše se zdálo být vyhovující, ale začátkem stavby první expozice se zjistilo, že jsou budovy ve špatném technickém stavu. V rozmezí let 2000-2009 se se tak pracovalo na opravách, vytvořila se expozice, která narůstala o další a další exponáty, a to také z řad města Králíky, které dostalo od armády vyřazené vojenské materiály.

Za podpory města Králíky a Pardubického kraje se podařilo získat finanční grant a v letech 2009-2010 konečně vzniklo nové vojensko-historické muzeum v Králíkách. Jedná se o nejmodernější vojenské muzeum v ČR, které je sice veřejnosti otevřeno od roku 2010, ale rozšiřování jeho expozic bude trvat po dobu dalších několika let.

Foto: Faceook Vojenského muzea - Štěpán Ručka


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Vojenské muzeum Králíky a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Vojenské muzeum Králíky: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!