Není tu akce, kterou Muzeum čs. opevnění - Dělostřelecká tvrz Bouda pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.tvrzbouda.cz

Tvrz Bouda představuje jednu z pěti stavebně dokončených dělostřeleckých tvrzí čs. opevnění, které bylo budováno od roku 1935. Jedná se o nejzachovalejší stavbu své kategorie v České republice. V roce 1995 byla tvrz Bouda zapsána na seznam kulturních památek, a v původním stavu zpřístupněna veřejnosti.

Dělostřelecká tvrz Bouda patří mezi jedinou tvrz čs. opevnění z let 1935-1938, která je přístupná veřejnosti. I přes stavební úpravy nebyla narušena původní podoba dělostřelecké tvrze Bouda z 30. let. Bohužel v době okupace a po druhé světové válce byla dělostřelecká tvrz Bouda značně zničená, nicméně i tak svým stavem jedinečný pevnostní komplex. Pouze zde na tvrzi Bouda může návštěvník vidět dobře zachovalé, rozsáhlé podzemní prostory, které nebyly dotčeny úpravami. Dále je zde k vidění objekt pro otočnou výsuvnou dělostřeleckou věž s otevřenou šachtou, zachovalou v původním stavu. Anebo vchodový srub, který je opraven do podoby prvorepublikové. Na dělostřelecké tvrzi Bouda můžeme také vidět tzv. posuvný bunkr nebo tzv. posuvné uzávěry.

Návštěvníkům tvrze Bouda v Těchoníně jsou zpřístupněny všechny objekty tvrze. Prohlídka tvrze Bouda je tak unikátním zážitkem pro uvědomění si rozsahu a kvality opevňovacích prací v Československu z období konce 30. let minulého století.

Zajímavostí tvrze Bouda je jistě i největší sbírka střílen, torz a střepin pancéřovaných prvků, které se podařilo před jejich definitivním koncem v hutích zachránit.

Novinkou od roku 2023 je možnost vidění unikátního exponátu, názorného modelu otočné a výsuvné dělové věže v meřítku 1:10.

 


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Muzeum čs. opevnění - Dělostřelecká tvrz Bouda a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Muzeum čs. opevnění - Dělostřelecká tvrz Bouda: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!