Není tu akce, kterou Bývalý pivovar Rudník pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Původně renesanční zámecký objekt z konce 16. století byl roku 1813 přestavěn na pivovar s lihovarem, ačkoliv historie výroby piva se zde datuje již od začátku. V roce 1888 proběhla výrazná modernizace, kdy byl provoz přeměněn z ručního na parostrojní. V té byl pivovar jedním z nejmodernějších u nás. Po druhé světové válce pivovar přestal plnit svou funkci a byl využíván pro potřeby JZD. Roku 1992 byl vyhlášen kulturní památkou a od té doby objekt chátrá.

Celá budova je v havarijním stavu. Je vidět degradace fasády, náletové dřeviny současný stav ještě zhoršují. Jediným opraveným objektem areálu je administrativní budova v jihovýchodní části pozemku. Nejohroženější jsou historicky a architektonicky nejcennější části stavby – objekt původního zámku, kde jsou zachované renesanční klenby. Tady je zborcená a propadlá část střechy, krov je narušený již od roku 1995. Hrozí vyvalení čelního štítu a tím nenávratné poškození celé památky. Nejzachovalejší částí objektu jsou budovy chladového hospodářství, kde se nachází unikátní krov párníku s krásným ondřejským křížem. Ten již prošel částečnou rekonstrukcí.

Jedná se o hodnotnou ukázku industriální architektury začátku 19. století, která byla v severních Čechách široce rozšířená, ale jejíž pozůstatky pomalu mizí.

Objekt je v současnosti bez využití a je postupně rehabilitován pomocí dotací a soukromých zdrojů. Plánuje se oživení areálu pivovaru, jeho otevření a zpřístupnění veřejnosti.


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Bývalý pivovar Rudník: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!