Muzeum esperanta Svitavy, Svitavy

Muzeum esperanta Svitavy

Svitavy, náměstí Míru 81/1

Není tu akce, kterou Muzeum esperanta Svitavy pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • muzeum.esperanto.cz

Muzeum esperanta bylo otevřeno v roce 2008 a nalezneme ho v přízemních prostorách Offendorferova domu ve Svitavách. Vzniklo za podpory města Svitavy, Ministerstva kultury ČR, nadace Esperantic Studies Foundation a Českého esperantského svazu, jehož je muzeum od roku 2011 oficiálním sídlem. ČES je neziskový projekt, který je zabezpečovaný plně bezplatnou prací dobrovolníků. 

Prostory muzea esperanta slouží také jako studovna muzejní knihovny, která zde má rovněž sídlo. Nalezneme tu přes 21 tisíc svazků v esperantu, které jsou především k dispozici pro prezenční studium. Část knihovních svazků a archív je uložen v externím depozitáři. K dispozici je zájemcům také badatelský počítač, ve kterém je uložena sbírka digitalizovaných časopisů a základní studijní literatura.

Cílem muzea esperanta je evidovat, shromažďovat a zpřístupňovat veřejnosti informace o mezinárodním jazyce esperanto, který je určen pro podporu rovnoprávné mezinárodní komunikace, pro snadnější porozumění, anebo také přátelství mezi lidmi a ochranou tak národních kultur. Muzejní expozice není zaměřená jen na vznik a historii esperantského hnutí v ČR a v zahraničí, ale také na praktické využití znalosti esperanta v současnosti. Především se jedná o bohatou literaturu v esperantu a jeho dění na Svitavsku, a obecně v Pardubickém regionu.

Foto: Offendorferova vila - Wikipedia, Jarda 75



Muzeum esperanta Svitavy a okolí - aktuální program

Toto kulturní centrum si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Muzeum esperanta Svitavy: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!