Není tu akce, kterou Rodný dům Ferdinanda Porscheho pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyrodnydumporsche
  • Ohodnoť místo
  • museum.skoda-auto.cz

Rodný dům Ferdinanda Porscheho v Liberci – Vratislavicích je místem, kde se počátky individuální mobility setkávají s trendy budoucnosti. Připomínáme si zde české průmyslové tradice, místní inženýrské umění a nadšení pro techniku. Budova rodného domu je od roku 2011 ve vlastnictví společnosti ŠKODA AUTO, v roce 2016 byla dokončena její rozsáhlá rekonstrukce s cílem vrátit jí proporce a vzhled z roku 1875, kdy se právě zde narodil věhlasný konstruktér Ferdinand Porsche. Moderně pojatá expozice interaktivně zapojí návštěvníky do poznávání světa techniky, technologií, bohaté historie i budoucnosti mobility. Součástí areálu je i nová servisní budova, kde návštěvníci najdou pokladnu, prodejnu suvenýrů i nabídku občerstvení.

V domě na Tanvaldské ulici č. 38 ve Vratislavicích nad Nisou se v roce 1875 narodil Ferdinand Porsche, který se proslavil jako automobilový konstruktér a tvůrce vozu Volkswagen. Obytný dům sloužil současně i jako provozovna živnosti Ferdinandova otce Antona Porscheho, který měl v přilehlém objektu prosperující klempířskou dílnu. Zde prožil Ferdinand Porsche své dětství a mládí, v rodinném podniku se vyučil klempířem. Zde absolvoval své první konstruktérské krůčky i pokusy s elektřinou, které vedly až k elektrifikaci celého objektu.

V tomto domě žil Ferdinand Porsche až do roku 1893, kdy se přestěhoval do Vídně. Ferdinand Porsche se do Vratislavic ale vracel za rodiči — v roce 1903 jim přivezl představit svou vyvolenou — Aloisii Kaesovou. Cestu z Vídně do Vratislavic absolvoval mladý pár ve voze Lohner-Porsche Mixte s benzino-elektrickým pohonem, který Ferdinand Porsche zkonstruoval.



Rodný dům Ferdinanda Porscheho - program na listopad

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Rodný dům Ferdinanda Porscheho: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!