Hvězdárna Teplice, Teplice - přidat akci

Hvězdárna Teplice

Teplice, Písečný vrch 2517

Není tu akce, kterou Hvězdárna Teplice pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.hapteplice.cz

Navštívíte-li hvězdárnu za jasného dne, můžete dalekohledem pozorovat povrch Slunce, tzv. sluneční fotosféru, přímo okulárem dalekohledu za použití fotosférického filtru. Dále je možné dalším naším dalekohledem spatřit sluneční chromosféru v červené čáře vodíku H-alfa, kde lze sledovat aktivní oblasti a sluneční protuberance.       

Na denní obloze je také možné pozorovat planetu Venuši, je-li ovšem ve vhodné pozici vůči Zemi a Slunci. Ve dne lze samozřejmě vidět i Měsíc. Jeho obraz je však přes den velmi málo kontrastní, a proto je lepší ho pozorovat na potemnělé obloze. Na jeho povrchu pozorujeme pohoří, krátery, měsíční moře a další podrobnosti. Nejvhodnější dobou pro pozorování je období před první čtvrtí. Tehdy ještě nesvítí tolik intenzivně, a proto nás příliš neoslňuje, a navíc v okolí terminátoru můžeme sledovat mnoho podrobností.

Během večerního pozorování mohou návštěvníci hvězdárny pozorovat celou řadu objektů. Pro veřejnost je asi nejatraktivnějším objektem Měsíc. O tomto tělese jsme již hovořili. Působivými objekty v dalekohledu jsou také planety sluneční soustavy. Zvláště pak srpek Venuše, Saturn se svými prstenci, nebo planeta Jupiter s tmavými pásy na povrchu a se čtyřmi nejjasnějšími měsíci. Velmi pěknými objekty jsou také některé dvojhvězdy, mlhoviny, otevřené i kulové hvězdokupy, ale rovněž velmi vzdálené galaxie.

Teplická hvězdárna je přístupná veřejnosti pravidelně po celý rok bez ohledu na počasí, a to každý pátek a sobotu od 13:00. Otvírací doba se mění v závislosti na roční době. Poslední vstup do budovy je vždy půl hodiny před ukončením pozorovací doby.    

Pro skupiny deseti a více osob je možné dohodnout termín i mimo návštěvní dobu. Takovou návštěvu je třeba ohlásit písemně nebo telefonicky alespoň dva dny předem.


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?



Štítky

Hvězdárna Teplice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!