Není tu akce, kterou Sloupsko-šošůvské jeskyně pořádá? Přidej ji
  • Aktuální program
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.caves.cz

Sloupsko-šošůvské jeskyně se pyšní titulem nejdelších veřejnosti zpřístupněných jeskyní v České republice.

Jedná se o složitý komplex chodeb a hlubokých propastí ve dvou výškových úrovních ležící na severním okraji Moravského krasu u městečka Sloup. Jeskyně je i významným nalezištěm koster jeskynní fauny (medvědi, lvi, hyeny).

Z prohlídkových tras se návštěvníkům otevírají fascinující pohledy do nitra mohutných propastí a na nádhernou krápníkovou výzdobu. Krátce po začátku prohlídky se ocitnete v impozantním prostoru Eliščiny jeskyně s nádhernou krápníkovou výzdobou a akustikou, kterou si vychutnáte jak při samotné prohlídce poslechem hudby, tak i při některém z živých koncertů, které se zde pořádají.

V rámci prohlídkových tras si v jeskyni zvané Kůlna prohlédnete i expozici “Jeskyně a lidé” představující tuto světově proslulou archeologickou lokalitu, pravěké sídliště a naleziště pozůstatků neandrtálského člověka. Expozici doplňuje i krátký film.

Sloupsko-šošůvské jeskyně můžete navštívit po celý rok. V sezóně nabízejí tři prohlídkové trasy, v zimě se konají speciální prohlídky za svitu baterek.

V rámci delší trasy trvající 110 minut projdete 1780 metrů obou částí jeskyní. V sloupské části navštívíte například Eliščinu jeskyni, mohutnou Gotickou chodbu, Stupňovitou propast, prostory využívané pro ozdravné pobyty dětí, Nagelovu propast, která je jednou z nejmohutnějších podzemních propastí v České republice či Stříbrnou chodbu, Riegrovu síň, Černou propast a Brouškovu pohádkovou síň v intimnější šošůvské části, v níž se zachovala bohatá krápníková výzdoba.

Kratší trasa končí sloupskou částí jeskyní, z níž návštěvníci vycházejí jeskyní Kůlnou ven. Za 70 minut v ní projdete 890 metrů.

Téměř celá prohlídková trasa je bezbariérová.

Sloupsko-šošůvské jeskyně nabízejí i fyzicky náročnější zážitkovou trasu Po stopách Nagela. Během tří hodin v ní zdoláte 1300 metrů, trasa vede i řečištěm Sloupského potoka či po 12 metrů dlouhém žebříku a v některých úsecích je pohyb možný pouze po čtyřech či plazením.

Foto: Andrea Morkusová, Tomáš Vojáček, Petr Zajíček, archiv Správy jeskyní ČR


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Sloupsko-šošůvské jeskyně a okolí - aktuální program a vstupenky

Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknout

Štítky

Sloupsko-šošůvské jeskyně: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!