Není tu akce, kterou Městské muzeum Lanškroun pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeumlanskroun.cz

Historie lanškrounského muzea se váže k roku 1905. Tehdy správu muzea řídil muzejní výbor, jehož úkolem bylo shromažďovat muzejní sbírky, o které se pak staral. Pro muzeum byly v části budovy uvolněny místnosti současné základní umělecké školy sídlící na náměstí Aloise Jiráska (dříve Josefském náměstí). V roce 1906 vznikl podpůrný spolek muzea Lanškroun. V průběhu let docházelo ke stěhování muzea, až mu nakonec byly poskytnuty prostory zámku. V roce 1960 si však správce muzea Jindřich Chládek stěžoval, že jsou prostory zámku nevyhovující, a naplánoval jeho rekonstrukci. K otevření nově zrekonstruovaného lanškrounského muzea se stálou expozicí o historii města a jeho osobnostech došlo v roce 1992 starostou města Janem Špičákem. Následující roky pak průběžně docházelo ke vzniku dalších nových expozic.

V současné době má Městské muzeum Lanškroun několik funkcí, jako například vědeckou, badatelskou nebo průvodcovskou. Především však odborně spravuje sbírky, které se vážou k městu Lanškrounu a jeho regionu. V uplynulých deseti letech si Městské muzeum Lanškroun vybudovalo sbírku betlémů.

Zajímavosti: Muzeum vlastnilo bohaté sbírky přírodnin v podobě motýlů a brouků, které však byly postupně neodborným zacházením zničeny, a část jich byla převezena do muzea v Králíkách. V 80. letech 20. století byly z muzea odcizeny cenné zbraně. A Lanškrounská Erxlebenova lékárna z 19. stolení byla přestěhována do žambereckého muzea.

Foto: Městské muzeum Lanškroun



Městské muzeum Lanškroun - program na listopad

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Městské muzeum Lanškroun: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!