Není tu akce, kterou Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.polabskemuzeum.cz

Muzeum v přírodě v Přerově nad Labem představuje prostřednictvím přenesených objektů lidové architektury kulturu středního Polabí.

Figurínami doplněné interiéry ilustrují život na polabské vesnici od poloviny 18. století do první poloviny 20. století, jejich expozice se však během roku mění dle aktuálního období a tak zde můžete najít při každé své návštěvě něco nového.

Kromě stálých expozic tradičních řemesel či výjevů z každodenního života jsou každoročními motivy výstav například vánoční a velikonoční zvyky a tradice, které bývají doplněné i živými ukázkami tvorby typických výrobků.

Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem patří k nejstarším regionálním muzeím v přírodě v Evropě. Jeho počátky sahají až do roku 1895, kdy bylo v upravené bývalé kovárně a rychtě, nazývané pak „staročeská chalupa“, zřízeno regionální národopisné muzeum.

Novodobá historie muzea v přírodě, jako záchranného skanzenu lidové architektury středního Polabí, byla započata v roce 1967, v následujících letech byl skanzen postupně rozšiřován.

V současné době muzeum v přírodě tvoří na ploše dva hektary téměř čtyřicet objektů lidové architektury, a to devět chalup, včetně tzv. „staročeské chalupy“, sedm špýcharů, čtyři stodoly, kaplička a další drobná lidová architektura.

V objektu bývalé panské bednárny, jejíž součástí je i stará vesnická škola, se pořádají výstavy s národopisnou tématikou.

Foto: Andrea Morkusová



Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem - program na červen

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!