Galerie Sladovna, Žatec - přidat akci

Galerie Sladovna

Žatec, Masarykova 356

Není tu akce, kterou Galerie Sladovna pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.galeriesladovna.cz

Žatecká Galerie Sladovna sídlí v historické budově, která byla postavena zřejmě v druhé polovině 16. století.

Stavba, do počátku 90. let minulého století mylně považována za středověký špitál s kaplí Božího Těla, je symbolem žateckého pivovarnictví. Vznikla totiž jako renesanční sladovna s hvozdem na sušení sladu a studnou ve dvoře. K těmto účelům sloužila přinejmenším v letech 1681–1775, později byla využita i jako městská sýpka.

Objekt sloužil jako obecní sladovna do 70. let 18. století, kdy byl sladovnický provoz po 200 letech v domě ukončen. Roku 1801 byl objekt prodán a adaptován na obytný dům. Po roce 1886 manželé Ferdinand a Marie Jacobovi zde provozují výrobnu barev a laků. Původní nápisy se na fasádě našly a byly na základě striktního požadavku památkářů i restaurovány.

V roce 1953 dům připadl státu a od té doby chátral. Uvažovalo se dokonce i o jeho demolici. Město Žatec, které je jeho vlastníkem od roku 1991, se jej snažilo v letech 1992 až 2007 bezúspěšně prodat. Záchranu historicky cenné budovy přineslo až její zařazení do projektu Chrámu Chmele a Piva, kdy v roce 2010 dochází k celkové stavební obnově.

Dnes sladovna nabízí v přízemí informační kancelář s prodejem suvenýrů a veřejný internet s on-line informacemi o Žatci. Všechny zájemce o náš i světový film zaujme výstava Žatec ve filmu s krátkými ukázkami filmů natáčených v Žatci, na kterou navazuje malé televizní studio pro děti, které si vyzkouší moderátorské a herecké schopnosti před zapnutou kamerou. V původním hvozdu jsou prezentovány archeologické nálezy z celé výstavby Chrámu Chmele a Piva.

V 1. patře sladovny je galerie moderního umění a přednáškový sál, který je často využíván.Sál můžou využívat firmy a instituce pro své soukromé účely. Zaměstnanci Galerie vše připraví a zajistí dle přání klienta. Stačí se jen dohodnout předem.

Sladovna je otevřena celoročně.


Přidat novou kulturní akci k tomuto objektu

Chcete připojit k akci fotografii?
Prosíme, nepište celý titulek velkými písmeny (převést na malá)Anglický název?
Vyplňte, pokud akce končí jiný den než začíná (vicedenní akce, festivaly...)
Anglický popis akce?
E-mail musí vyplňit pouze neregistrovaný fanoušek... Zaregistrovat (Proč se registrovat?)
Přidáním akce souhlasíte s podmínkami serveru Informuji.cz

Snažíte se vložit akci, kterou již máme v databázi?


Galerie Sladovna a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Štítky

Galerie Sladovna: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!