Městské muzeum Žacléř, Žacléř

Městské muzeum Žacléř

Žacléř, Rýchorské náměstí 10

Není tu akce, kterou Městské muzeum Žacléř pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeum-zacler.cz

Městské muzeum v Žacléři se nachází na Rýchorském náměstí v budově čp 10.. Tato památkově chráněná budova byla postavena v letech 1912-1914 jako sídlo okresního soudu a sloužila jeho potřebám až do r. 1949.  Městské muzeum Žacléř bylo slavnostně otevřeno veřejnosti dne 7. května 1999. 

Stálé expozici je vyhrazeno první patro budovy. Návštěvníci postupně procházejí čtyřmi částmi přehledně členěné expozice s popisky v českém, německém a polském jazyce. 

V první se seznámí se zajímavými dějinami našeho městečka a jeho blízkého okolí. Kdy bylo založeno město Žacléř, kolik názvů mělo, jací významní panovníci naše město navštívili. Model, představující žacléřské náměstí na samém konci 19. století . Pozoruhodné je, kolik zde fungovalo úspěšných průmyslových podniků. Smutná je vzpomínka na pracovní tábory židovských dívek a zajatecké tábory vězňů, kteří zde byli internování během II. světové války.  

Osobnosti Žacléřska představuje druhá část. Slavného pilota Karla Illnera který létal na slavných letadlech Taube trutnovského konstruktéra   Igo Etricha, sochaře Emila Schwantnera a jeho díla, obrazy Joanna Koehlera či pohnutý život lékaře Hanse Havlička. 

Následuje oddělení věnované dobývání černého uhlí.  Těžkou práci horníků přibližuje velké množství jedinečných  exponátů např. dřevěný důlní vůz, který táhly v podzemí koně, různé nástroje, záchranné přístroje, důlní lampy, ocelová výztuž, Při pohledu na model průřezu dolu si budete moci udělat obrázek o uložení uhelných vrstev, chodbách i svislé jámě. Zajímavé jsou minerály a paleontologické nálezy ze žacléřského podzemí, jakož i sbírka minerálů z Krkonoš a Podkrkonoší.

Ve čtvrtém oddělení na návštěvníky dýchne nostalgie každodenního života minulých generaci. Staré hračky, řemeslné nástroje, nářadí, nábytek, ošacení a mnoho dalších krásných předmětů včetně porcelánových figurek se značkou TP. Pravidelně se v dalších sálech konají tematické výstavy zaměřené na historii a dějinné události,  umění, sběratelství... 



Městské muzeum Žacléř a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Městské muzeum Žacléř: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!