Galerie Gema, Praha 1

Galerie Gema

Praha 1, Celetná 17

Není tu akce, kterou Galerie Gema pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.gemagalerie.cz

Galerie Gema byla založena již v březnu roku 1990. Od té doby, do roku 1999, se nacházela v centru Prahy, v přízemních prostorách dominikánského kláštera v Husově ulici č. 8 na Starém Městě. Navzdory obavám, že prostor o velikosti necelých dvaceti metrů čtverečních bude příliš malý, aby mohl prezentovat umělce v dostatečném rozsahu, se záhy ukázalo, že tento limit nás naopak vedl k pečlivému a dobře promyšlenému výběru. 

Díky tomu si galerie vbrzku získala renomé jak u laické, tak i odborné veřejnosti. Okruh autorů, kteří byli v této galerii prezentováni, patřil a patří mezi nejlepší české výtvarníky. Za jiné jmenujme Václava Boštíka, Daisy a Jiřího Mrázkovi, Adrienu Šimotovou, z mladších autorů pak třeba Pavla Muhlbauera, Vladimíra Nováka či Jakuba Strettiho. Vernisáže výstav se staly místem pravidelných setkání kulturní elity a nejedna idea se zrodila právě na chodníku před naší Galerií Gema. V roce 1999, po osmi letech působení v Husově ulici, se Galerie Gema přestěhovala do Domu u Dvou divých mužů v Řetězové ulici. Zde působila do roku 2001, kdy opustila veřejnou výstavní síň (nadále působila v neveřejných prostorách v Celetné 17) a přesunula své aktivity především do zahraničí.  

Od roku 2001 Galerie Gema také, ve spolupráci s různými institucemi, zrealizovala řadu výstav jak v Čechách (Mikuláš Medek v Galerii Rudolfinum, 2002; Jiří Sopko a Karel Nepraš, výstavní dvojprojekt v prostorách Pražského hradu 2002; Ivan Ouhel, Kolowratský palác v Praze, 2009 atd.), tak i v zahraničí.



Galerie Gema a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Galerie Gema: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Café Louvre Praha 1 (722 m)
Café Savoy Praha 5 (1 434 m)