Není tu akce, kterou Muzeum Krkonoš pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeumkrkonos.cz

Správa Krkonošského národního parku provozuje síť muzeí, jejichž posláním je dokumentace minulosti i současnosti tohoto horského regionu, zachování jejich dokladů pro budoucnost a zpřístupňování nejširší veřejnosti.

  • Muzeum Krkonoš

Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku.

Muzeum Krkonoš nabízí největší expozici o Krkonoších na světě. Uvidíte meandry Labe, krkonošské vodopády i autentickou horskou louku plnou chráněných květin. Poznejte postavu Krakonoše, zažijte s lehkým mrazením v zádech vidmo. Objevte krkonošská řemesla jako je budaření, sklářství či lesní hospodářství. Sestupte do hornické štoly

Mrazit vás bude při pohledu na největší ekologické katastrofy, i ty lidské, jako jsou osudy sudetských obyvatel během a po druhé světové válce. Projděte krkonošským lesem, který čelil v průběhu let svým vlastním kalamitám. 

  • Krkonošské muzeum Vrchlabí

Soubor čtyř štítových domů patří mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších a je vzácným pozůstatkem původní městské zástavby. Dřevěných domů s podloubím tu původně stálo pět. Při opravě domu č.222 byla objevena deska z borového dřeva s letopočtem 1623. Tři z nich byly rekonstruovány v letech 1976–1980, replika čtvrtého domu s hrázděným štítem vznikla v letech 2009–2010 v rámci projektu Via fabrilis – cesta řemeslných tradic.

  • Krkonošské muzeum Jilemnice

Muzeum bylo založeno v roce 1891 v souvislosti s přípravami na Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. Rozhodující zásluhu na jeho vybudování měl ředitel dívčích škol Jáchym Metelka. První expozice se nacházela právě v bývalé dívčí škole, později se muzeum několikrát stěhovalo a od roku 1953 sídlí v zámeckém areálu. V roce 1979 se stalo zařízením Správy Krkonošského národního parku a od roku 2013 je provozováno společně s městem Jilemnice. Expozice jsou umístěny v zámku, bývalém pivovaru a zahradním domku.

  • Památník zapadlých vlastenců Paseky nad Jizerou

Památník zapadlých vlastenců vznikl v roce 1958 v prostorách bývalé farní budovy zásluhou několika paseckých nadšenců a díky ochotným dárcům vzácných rodinných památek původně jako literární památník věnovaný památce písmáka, houslaře a učitelského pomocníka Věnceslava Metelky, jehož osobností se inspiroval Karel Václav Rais ve svém románu Zapadlí vlastenci. Zájem veřejnosti vedl k postupnému rozšiřování sbírek a výstavních prostor. V roce 1975 byla otevřena nová expozice, seznamující návštěvníky s bohatými kulturními tradicemi obce. V roce 1979 byla doplněna stálou výstavou krkonošské houslařské školy, která představuje Věnceslava Metelku jako zakladatele a Paseky jako kolébku houslařství. Unikátní sbírka hudebních nástrojů zahrnuje práce prvních paseckých houslařů a jejich žáků až po současné houslaře ze slavných rodů Pilařů a Špidlenů.

  • Krkonošské muzeum Šindelka Harrachov

V budově, která je v Harrachově známá jako Šindelka, se od počátku 19. století vyráběla střešní krytina – šindel. Dnes už se tady ale nic nevyrábí, posledních 60 tisíc šindelů bylo v roce 1934 použito na střechu staré Labské boudy. Žulový dům je dnes jako jedna z expozic Krkonošských muzeí otevřen každému zájemci o lesnictví a myslivost, ať se již bude chtít seznámit s málo známými a dodnes aktuálními obory lidské činnosti, nebo jen strávit příjemnou chvilku za sychravého počasí.

  • Expozice Vápenka Albeřice

Správa Krkonošského národního parku je majitelem objektu bývalé vápenky v Horních Albeřicích. Na osmiboké kamenné věži šachtové vápenky z 19. století vznikla v dřevěné nástavbě expozice, která formou krátkých příběhů představuje sedm století života v albeřickém údolí.



Muzeum Krkonoš - program na květen

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.


Štítky

Muzeum Krkonoš: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!