Není tu akce, kterou Kláštery Český Krumlov pořádá? Přidej ji

Bývalý klášter minoritů, nyní ve vlastnictví Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou, skýtá skvosty v podobě kaple sv. Wolfganga, kde byly jako zázrakem pod plísní, houbou a opadanými omítkami objeveny gotické nástěnné malby. V horní části kaple zůstaly uchovány výtvarně hodnotné barokní výmalby s výjevy ze života sv. Wolfganga.

Gotické klenby křížové chodby poskytují prostor pro ojediněle dochovaný cyklus lunetových obrazů, které pojednávají o narození, životě a smrti sv. Františka. Z celkem původních 25 lunet se jich podařilo zachránit a zrestaurovat 18. Rajská zahrada ambitu je z větší části zastavěna kaplí Panny Marie Einsiedelnské, kterou daroval klášterům Jan Kristián z Eggenbergu s chotí v roce 1680. Ačkoliv je kaple mnohem mladší než klášter samotný, je postavena v gotizujícím tvarosloví, které má tak navazovat na původní gotickou kapli ve švýcarském klášteře Einsiedeln.

Významnou součástí expozice je kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné, kde si můžete prohlédnout barokní oltáře, obrazy s náboženskou tématikou, ale i odhalené gotické nástěnné malby původně uschované pod vrstvami mladších omítek. Kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné stále slouží církevním účelům, pravidelně jsou zde slouženy mše římskokatolické a řeckokatolické církve.

Vchod do expozice je z nádvoří Tramín, informace a vstupenky lze získat v Návštěvnickém centru. Bývalý klášter minoritů je bezbariérově přístupný. 

AKTUÁLNÍ OTEVÍRACÍ DOBA: V klášterním muzeu probíhá rekonstrukce. Otevřeno od června 2023.

od 1. 6. do 31. 8. otevřeno út-ne 10-19

Foto: Andrea Morkusová, Lubor Mrázek a Tomáš Vojáček



Kláštery Český Krumlov - program na duben

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Kláštery Český Krumlov: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!