Městské muzeum a galerie Hlinsko, Hlinsko

Městské muzeum a galerie Hlinsko

Hlinsko, Havlíčkova 614

Není tu akce, kterou Městské muzeum a galerie Hlinsko pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyMěstské muzeum a gal
  • Ohodnoť místo
  • www.mmghlinsko.cz

Městské muzeum Hlinsko vzniklo v roce 1874, a řadí se v Čechách k jednomu z nejstarších. Muzejní Galerie vznikla později, a to až v roce 1960. V současné době se jedná o dvě protilehlé budovy, kdy se v jedné nachází muzeum, a ve druhé galerie.

Co se týče muzea, tak tam návštěvníky čeká historická expozice o vývoji společnosti na Hlinecku, tradičních řemeslech, anebo o rodu starosty Karla Adámka. Kultura Hlinska se pojí ke vzniku a rozvoji spolkové činnosti, ke které pomohli také učitelé hlineckých škol, s odkazem na působení Karla Václava Raise. Národopisná výstava pak poukazuje na život vesnického lidu a prostředí, ve kterém žil. Protiklad pak představuje výstava zařízeného měšťanského tedy panského pokoje.

galerii nalezneme stálou výstavu s názvem Inspirace vysočinou, která se věnuje umělcům, kteří byli hlineckými rodáky, nebo na Hlinecku alespoň nějakou dobu pobývali. Příkladem je František Kaván, Karel Lidický či Jindřich Hegr. První patro galerie je věnováno krátkodobým výstavám, kdy k těm nejznámějším patří tradiční Výtvarné Hlinecko, které se věnuje představitelům českého výtvarného umění 19. a první poloviny 20. století. Až na vynechání jednoho ročníku, se koná pravidelně již od vzniku galerie, tedy od roku 1960.

Součástí výstavy je také plně funkční orchestrion, pocházející z obce Filipov, který v letech 1900-1920 vyrobil varhanář Karel Čech v Brně. V letech 2017-2019 došlo za finanční podpory grantu Pardubického kraje k jeho restaurování. Do sbírky městského muzea a galerie Hlinsko byl zakoupen od hostinského Františka Tichého z Filipova v roce 1961.

Foto: Městské muzeum a galerie Hlinsko



Městské muzeum a galerie Hlinsko a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Městské muzeum a galerie Hlinsko: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!