Není tu akce, kterou Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.zamecke-navrsi.cz

Chrám Nalezení sv. Kříže je spojen s řádem piaristů. Původně italský řád tak podstatně ovlivnil vzdělanost a kulturní úroveň města Litomyšle. Kostel se postavil v letech 1714-1721 na základě návrhu architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho. Od 60. let sloužil kostel jako sklad městského mobiliáře, a pro veřejnost byl tak uzavřen. Chrám Nalezení sv. Kříže byl ohrožen na přelomu let 60. a 70., kdy došlo vlivem masivního zatékání k poškození jeho krovů, a hrozilo tak zhroucení klenby. Naštěstí došlo k výměně krovových patek, a kostel je tak zachován doposud. V porevoluční historii byl Chrám Nalezení sv. Kříže po více než 20 let uzavřen, a využíval se jen ke speciálním příležitostem.

V letech 2011-2015 byl zařazen do evropského projektu Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli, a na základě rekonstrukce zažil Chrám Nalezení sv. Kříže znovuzrození.

V současnosti Chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli nepředstavuje jen duchovní prostor, ale zároveň slouží jako galerie, konají se zde koncerty, slavnostní bohoslužby, ale také se stal oblíbeným místem pro církevní i civilní svatební obřady.

Foto: Zámecké návrší Litomyšl



Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže - program na listopad

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!