Není tu akce, kterou Hrad a zámek Staré hrady pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.starehrady.cz

Hrad a zámek Staré Hrady je unikátním renesančním komplexem, nacházejícím se v Českém ráji. Původně gotický hrad z doby kolem roku 1340, založený Arnoštem ze Staré, byl postupně přestavěn na renesanční zámek. Arnošt ze Staré, první arcibiskup pražský, je jednou z významných historických postav spojených s tímto místem.

V průběhu let hrad a zámek Staré Hrady prošel několika přestavbami. Po požáru v roce 1567 byl zakoupen Kryštofem Popelem z Lobkovic, který zahájil rozsáhlou renesanční přestavbu. V 17. století se zámek dostal do rukou Jiřího z Pruskova, který dále pokračoval v jeho rozvoji, včetně přidání vzácných sgrafit s biblickými motivy a latinskými nápisy. Po roce 1945 přešel zámek do majetku státu a postupně chátral, dokud nebyl v 90. letech 20. století znovu obnoven a otevřen veřejnosti.

Dnes hrad a zámek Staré Hrady nabízí několik prohlídkových okruhů, včetně pohádkových expozic určených pro děti. Život v době císaře Františka Josefa I. je zde prezentován s autentickými exponáty, které zprostředkovávají návštěvníkům pocit dobové atmosféry. Zámek je ideálním místem pro rodinné výlety a je otevřen celoročně.

FOTO: Archiv hradu a zámku Staré Hrady 



Hrad a zámek Staré hrady - program na srpen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Hrad a zámek Staré hrady: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!