Není tu akce, kterou Hrad a zámek Staré hrady pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.starehrady.cz

Renesanční komplex Staré Hrady nalezneme na jihu Českého ráje. Snoubí se v něm gotický hrad s rukopisem hutě Petra Parléře a přistavěný renesanční zámek. První písemná zmínka o tvrzi Stará pochází z roku 1340. Pravděpodobně se v ní narodil i budoucí první arcibiskup pražský – Arnošt z Pardubic.

Z tohoto období pochází i kaple před zámkem. Roku 1573 začali tehdejší majitelé z Pruskovského rodu s přestavbou a dostavbou původní gotické tvrze na renesanční zámek, stavitelem byl pravděpodobně některý italský architekt z okruhu pražského císařského dvora. Vznikl tak čtyřkřídlý objekt se čtvercovým nádvořím. Z této doby pochází i vzácná psaníčková a figurální sgrafita s biblickými výjevy a hlavní oltář v kostele. Roku 1628 zámek kupuje Albrecht z Valdštejna a po jeho zavraždění přichází na Staré Hrady rod Šliků. Již koncem 17. století však komplex přestal plnit funkci sídla a sloužil jen k hospodářským účelům, například jako pivovar a mlékárna. Po roce 1945 se zámek stává majetkem státu a jelikož již dlouhou dobu chátrá, je roku 1960 rozhodnuto o jeho demolici. Zásluhou pana Vladimira Holmana však místo ní dochází v následujících letech k jeho postupné rekonstrukci. Od roku 1994 vlastnila areál obec Staré Hrady, v roce 2007 jej kupují manželé Sukovi.

V současné době zde mohou návštěvníci navštívit tři prohlídkové okruhy. V hradní a zámecké části vede prohlídkový okruh Hrad a zámek s tematikou "Jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I." Prohlédnete si kupecké krámky, koloniál, obchod s kávou, navštívíte barokní kuchyni, velkou loveckou chodbu, unikátní ložnici a pracovnu. V nejstarší části hradu poté odhalíte tajemství templářských rytířů. Navštívíte i Dračí čarodějnou královskou komnatu s audiencí u Jeho Výsosti Dračího Krále Rozumbraďáka XVI. a jeho rodiny. Další dva okruhy jsou určeny především dětem - navštívíte zámecké pohádkové sklepení a hradní pohádkovou půdu. A čeká tu na vás i Čarodějná Bestyjola.

Proč právě sem: poznejte pohádkové bytosti, duchy, strašidla a pověsti Starých Hradů! Každou sobotu a neděli vás opravdová princezna, rytíř, čaroděj nebo čarodějnice provedou dračími pohádkovými okruhy. Na hradě, v pohádkovém sklepení a na hradní půdě se usídlili draci skalní, ohniví, vodní, lesní, noční, bahenní, píseční, sněžní, hromoví, zlatí, teplomilní, sklepní, smaragdoví, rubínoví a mnoho dalších pohádkových bytostí z pohádek čaroděje Archibalda I. Na osobní audienci Vás ve své Dračí královské komnatě přijme i Jeho Veličenstvo Dračí král Rozumbraďák XVI. s dračí královnou Starostlindou a jejich dcerkami dračími princeznami Lajdalínou, Trajdalínou a Rozcaplínou.

Foto: archiv hradu a zámku Staré Hrady 



Hrad a zámek Staré hrady - program na říjen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Hrad a zámek Staré hrady: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!