Není tu akce, kterou Nový hrad u Blanska pořádá? Přidej ji
  • Byli tady (1)Andrea Morkusová
  • Ohodnoť místo
  • www.novyhrad.eu

Nový hrad u Blanska je opravená zřícenina na kopci nad řekou Svitavou mezi Blanskem a Adamovem. Byl vybudován ve druhé polovině 14. století (první písemná zmínka pochází z roku 1381), aby střežil strategickou cestu z Brna blanenským údolím. Pravděpodobně byl předsunutým opevněním původního jádra, dnešního tzv. Starého hradu, zaniklého koncem třicetileté války. Malé zbytky tzv. Starého hradu se dnes nacházejí asi 200 metrů na severozápad odtud.

Koncem 14. století byl hrad v majetku moravského markraběte Jošta, který jej nechal zastavit pánu Vaňkovi z Boskovic. Po smrti Jošta přešlo vlastnictví hradu na krále Václava IV. a po jeho skonu dne 16. srpna 1419 se stal vlastníkem Nového hradu král Zikmund, který Vaňkovi z Boskovic starý list markraběte Jošta potvrdil. Roku 1458 získává Nový hrad český král Jiří Poděbradský z Kunštátu výměnou za hrad Svojanov.

Následně byl hrad dobyt Matyášem Korvínem, který jej zastavil Dobešovi Černohorskému z Boskovic. V držení pánů z Boskovic zůstal hrad až do vymření rodu v roce 1597. Tehdy převzala hrad Kateřina Černohorská z Boskovic a ještě téhož roku se provdala za svého švagra Maxmiliána z Lichtenštejnu a panství tak přechází do jeho majetku. Roku 1645 byl hrad vydrancován Švédy a dlouho ležel v sutinách. Oprava byla provedena až v roce 1703.

V letech 1805 - 1807 se dovídáme o pseudogotických úpravách Nového hradu na lovecký hrádek (byla vystavěna vysoká válcová věž a nová budova uvnitř hradu), prováděnými za vlády knížete Lichtenštejna v souvislosti se stavbou nového zámku v Adamově. Romanticky upravená památka se v tehdejších dobách stala vděčným námětem pro obrazy mnohých malířů a byla i jinak hojně navštěvována, mimo jiné dne 8. července rakouským arcivévodou Františkem Karlem. V roce 1848 Nový hrad utrpěl na kráse, když byla snesena část vysoké věže z obavy, aby se nezřítila následkem otřesů způsobených vlaky projíždějícími tunelem vybudovaným tehdy pod Novým hradem jako součást železniční trasy Brno - Česká Třebová.

Od roku 1920 byl hrad ve vlastnictví státu a od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky. V současnosti jej spravuje Český svaz ochránců přírody, kteří jej od roku 1990 postupně rekonstruují a upravují do pseudogotické podoby - obnovovány jsou i obranné věže a padací most. V letní sezóně jsou zde pořádány četné jarmarky.

Proč právě sem: navštivte místo, kde se natáčel film V erbu lvice a pohádky O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech, Tajemství Lesní země či Sněžný drak.

Foto: archiv Nového hradu



Nový hrad u Blanska - program na červen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Štítky

Nový hrad u Blanska: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Adamov?