Není tu akce, kterou Zámek Milotice pořádá? Přidej ji

Státní zámek Milotice je unikátně zachovaným komplexem barokních staveb a zahradní architektury. Vystavěn byl jako jednopatrový v renesančním stylu s arkádami na konci 16. století na místě původní vodní tvrze, jejímž pozůstatkem je zbytek vodního příkopu kolem zámku. V 70. letech 17. století došlo k přistavění nárožních věží a druhého patra. Současná podoba zámku je výsledkem stavebních úprav prováděných v první polovině 18. století (1719–1725 a 1738–1743) za Karla Antonína Serényiho.

Veřejnosti byl zámek zpřístupněn již roku 1948. V roce 1974 byla návštěvníkům představena stylizovaná prohlídková trasa akcentující barokní epochu. Od roku 2005 jsou reprezentační prostory zámku uvedeny do podoby, kterou měly v první polovině 20. století za Seilern-Aspangů. Zámek obklopuje francouzská barokní zahrada s bažantnicí, doplněná o zásobní zahradu se zahradnictvím. V zámecké jízdárně je možné navštívit výstavu dravých ptáků, konírna představuje stálou expozici krojů a lidových motivů Kyjovského Slovácka a najdeme zde i informační středisko, dračí stezku a dětský koutek.

Pro návštěvníky jsou v zámku připraveny tři okruhy. Základní okruh představuje reprezentativní sály a obytné prostory zámku, jejichž návštěva ukazuje zejména každodenní život a zvyklosti posledního majitele JUDr. Ladislava Seilerna a jeho rodiny, kteří zámek obývali do roku 1945. V rámci druhého okruhu si je možné individuálně projít zámecký park, zahradu a oranžerii v historickém kostýmu a ocitnout se tak alespoň na chvíli v roli zámecké paní a pána. Vítány jsou samozřejmě i děti. Zdejší kostymérna disponuje 160 kostýmy různých velikostí a obléká děti již od 1 roku. Kostýmy jsou věrnými replikami barokních, rokokových a romantických šatů. Na okruh je nutná předchozí rezervace. Třetí okruh je určen pouze pro mateřské školky a 1.-3. třídu základních škol. a je koncipován jako návštěva dětí u paní hraběnky. Děti se převléknou do historických kostýmů, naučí se dvorským způsobům a etiketě, prohlédnou si interiéry zámku a seznámí se se zámeckou paní. Následuje tanec pro princezny a šermířský souboj pro malé šlechtice za doprovodu živé dobové hudby.

Foto: František Sysel Zdroj: archiv zámku Milotice



Zámek Milotice - program na červen

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.


Zámek Milotice: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!