Novozámecký rybník, Zahrádky

Novozámecký rybník

Zahrádky

Není tu akce, kterou Novozámecký rybník pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Novozámecký rybník patří spolu s přilehlými mokřadními ekosystémy k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám na území České republiky, dlouhodobě zde probíhá především výzkum vodních ptáků a monitorují se zde i evropsky významné druhy rostlin. Založen byl ve 14. století za vlády Karla IV. na místě tehdejších bažin a močálů. Již roku 1933 byl vyhlášen národní přírodní rezervací a od roku 1990 je spolu s lokalitou Břehyňského rybníku zařazen pod ochranu Ramsarské úmluvy o mokřadech mezinárodního významu.

Novozámecký rybník se může pochlubit i unikátními středověkými technickými památkami - Novozámeckou a Mnichovskou průrvou. Najdeme zde i dvoupatrovou dřevěnou lávku nad výpustí, bývalý domek porybného, zříceninu kaple, vyhlídkové molo a ptačí pozorovatelnu. V blízkosti Novozámecké průrvy se nachází restaurace s dětským hřištěm.

Proč právě sem: využijte unikátní možnost pozorování vodního ptactva z nedávno vybudované ptačí pozorovatelny. Budete-li mít štěstí, můžete zde zahlédnout i orla mořského či ledňáčka říčního.

Foto: Andrea Morkusová



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Novozámecký rybník na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Novozámecký rybník: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!